Portugal groepshoofd, slordig Mexico sluit aan

Mexico is samen met Portugal, dat met 2-1 won, door naar de achtste finale maar maakte het zichzelf veel moeilijker dan nodig was. Omdat de Mexicanen de mooiste kansen verprutsten, werd Portugal eenvoudig groepswinnaar en kwam Angola even angstig in de buurt.

De Mexicaan die bij een gelukte inhaalrace van Angola het slechtst had geslapen vanavond was ongetwijfeld Omar Bravo. De topscorer van Mexico verzuimde om in de 58ste minuut 2-2 te maken. Vanaf de strafschopstip schoot hij ongelooflijk mis: ver over en ver naast.

Zes minuten later deed dat hij dat nog eens toen hij alleen voor Ricardo verscheen. Ook nu schoot Bravo weer hoog over, al belandde de bal minder ver in de tribunes dan bij de penalty. Mexico speelde toen al met tien man omdat Luis Pérez een tweede gele kaart scoorde voor een vermeende schwalbe.

Mexico deed nog mee omdat Francisco Fonseca wel wist te scoren. De spits die in de lucht constant dreigend was, kopte uit een hoekschop van Pavel Pardo de 2-1 binnen in de 29ste minuut. Portugal leidde toen al geflatteerd met 2-0.

Want juist in de fase dat Mexico Portugal fel onder druk zette, was de eerste uitval direct succesvol. Simão hield drie tegenstanders bezig waardoor Maniche vrij en beheerst de 1-0 (zesde minuut) maakte.

Het werd 2-0 na een onbegrijpelijke actie van Rafael Márquez. De ster van Mexico maakte bewust hands en mocht van geluk spreken dat het bij een strafschop zonder gele of rode kaart bleef. Simão liet zich niet gek maken door de dansende Oswaldo Sánchez en schoot onberispelijk raak.

Met drie overwinningen in de poule speelt Portugal op 25 juni in Neurenberg in de achtste finale tegen de nummer twee van Groep C, voor welke plek Nederland en Argentinië nog in aanmerking komen. Alleen als Oranje wint, ontloopt het Portugal en treft het Mexico op 24 juni in Leipzig.