Portugal nieuwe vuurproef voor wankele Oranje-defensie
Voetbal International volgt de verrichtingen van het Nederlands elftal op de voet. Woensdagavond treedt Oranje om 21.30 aan tegen Portugal, dat door de jaren heen steevast een moeilijk te kloppen tegenstander bleek.
PORTUGAL
Portugal heeft zich de laatste jaren nooit weten te nestelen in de gevestigde top van de landenteams. Al is het alleen maar doordat de Zuid-Europeanen het tijdens de voorbije kwalificatiereeksen steevast lastig hadden. Voor een ticket naar het WK van 2010 en het EK van vorig jaar moesten er play-offs aan te pas komen.
Momenteel gaat Portugal aan kop in Poule F op weg naar Brazilië met veertien punten uit zeven duels, maar Rusland staat er virtueel beter voor (twaalf uit vijf) en Israël staat qua verliespunten op gelijke hoogte (elf uit zes).
Dat is grotendeels te wijten aan de conservatieve bondscoach Paulo Bento, die niet bepaald aanvallend en frivool voetbal propageert. Door het middelmatige positiespel is het team ook niet bijster productief (twaalf goals), terwijl Portugal tijdens de huidige cyclus ook defensief kwetsbaar gebleken is (zes goals).
Uitgelicht Het is een surrealistische gedachte dat een van de beste voetballers ter wereld, Cristiano Ronaldo, volgende zomer eventueel ontbreekt tijdens de mondiale eindronde in Brazilië. De waarheid is evenwel dat de superster van Real Madrid lang niet hetzelfde rendement haalt als international.
Ronaldo scoorde als aanvoerder van de nationale ploeg in zes WK-kwalificatieduels alleen tijdens de 1-2 zege op Luxemburg. Het aloude probleem is dat alle aandacht zich toespitst op de vedette uit Madeira. Want over een echte centrale topspits beschikt Bento niet.
Hélder Postiga verbond zich recent aan Valencia, maar de voorbije seizoenen was hij actief in de kelder van de Primera División namens Real Zaragoza. En Hugo Almeida (zonder club na zijn vertrek bij Besiktas en daardoor niet geselecteerd) is evenmin een goalgetter. Verder heeft vleugelaanvaller Nani een moeizaam seizoen achter de rug bij Manchester United.
NEDERLAND
Het is inmiddels alweer een jaar geleden, maar bondscoach Louis van Gaal zal de 4-2 nederlaag tegen België nog niet vergeten zijn. Niet alleen omdat het tot dusver de enige verliespartij van de inmiddels alweer elf duels onder zijn bewind was, maar ook omdat dat duel meteen blootlegde waar de zwakte van dit Oranje ligt: de defensie.
Het zal woensdagavond tegen Portugal opnieuw het voornaamste aandachtspunt van Van Gaal zijn, want de achterhoede werd nog maar zelden op de proef gesteld. Andorra, Estland, Hongarije, Roemenië en Turkije, de tegenstanders in de WK-kwalificatiereeks, bleken logischerwijs maar sporadisch in staat om de zwaktes in de verdediging bloot te leggen.
En dus grijpt Van Gaal de oefeninterlands aan om vast te stellen of de achterste linie van zijn elftal WK-waardig is. In de oefenduels met Duitsland (0-0) en Italië (1-1) bleef de Oranje-afweer overeind, maar de vraag is of dat woensdagavond in Faro opnieuw het geval is tegen Cristiano Ronaldo en consorten. De voortekenen zijn immers niet al te best.
Oranje-debutant Paul Verhaegh moest zaterdag met zijn club FC Augsburg nog toezien hoe zijn directe tegenstander Pierre-Emerick Aubemeyang drie keer scoorde tijdens zijn competitiedebuut voor Borussia Dortmund, terwijl Bruno Martins Indi en Stefan de Vrij de nodige kritiek kregen te verduren wegens de ronduit zwakke competitiestart van Feyenoord. Tel daarbij op dat Daley Blind met Ajax ook drie goals moest incasseren bij AZ (2-3) en zijn directe tegenstander Roy Beerens bovendien lang niet altijd de baas was en het defensieve vraagstuk van Van Gaal is compleet.
Uitgelicht Tijdens de persconferentie voorafgaand aan het oefenduel in Portugal gaf Van Gaal nog maar eens aan dat de huidige samenstelling van zijn verdediging een jaar voor het WK nog lang niet definitief is. Dat mag allerminst opvallend heten, aangezien de samenstelling van de laatste linie al veelvuldig is gewijzigd sinds zijn aanstelling.
Tekend voor het veranderlijke selectiebeleid van Gaal: van de vier verdedigers die een jaar geleden in Brussel aan de aftrap stonden, start woensdag in Faro niemand in de basis. Ricardo van Rhijn - geselecteerd als vervanger van de geblesseerde Daryl Janmaat - en Joris Mathijsen beginnen op de bank, John Heitinga en Jetro Willems zijn niet eens geselecteerd.
Veelzeggend voor het defensieve vraagstuk waarmee Van Gaal te kampen heeft is dat hij inmiddels al twaalf verschillende verdedigers aan de aftrap liet verschijnen, en dan is de debuterende Verhaegh nog niet eens meegerekend. De uitwedstrijd tegen Portugal zou in dat opzicht wel eens bepalend kunnen zijn. Blijkt Oranje tijdens de vuurproef in Faro op een wankele defensie te rusten, dan is Van Gaal in staat alles weer helemaal om te gooien.
Onderlinge historie
In de elf voorgaande ontmoetingen trok het Nederlands elftal slechts één keer aan het langste eind. Een rake afstandsknal van Richard Witschge was op 16 oktober 1991 voldoende om de Portugezen in De Kuip te laten afdruipen: 1-0.
Van de overige tien duels verloor Oranje er zeven, waarvan drie op een eindtoernooi: het EK 2004, het WK 2006 en het EK 2012. In vriendschappelijk verband is de balans eveneens dramatisch: twee remises en twee nederlagen.
Opmerkelijk is vooral dat Nederland maar zelden tot scoren kwam tegen de Portugese Angstgegner . Het openingsdoelpunt van Rafael van der Vaart tijdens de laatste ontmoeting op het EK in Oekraïne en Polen was pas het vijfde in de Oranje-historie. Behalve Witschge en Van der Vaart scoorden ook Patrick Kluivert (2) en Jerrel Hasselbaink ooit tegen Portugal.
Datum | Wedstrijd | Uitslag | Competitie |
14 augustus 2013 | Portugal - Nederland | 2-1 | Groepsfase EK 2012 |
25 juni 2006 | Portugal - Nederland | 1-0 | Achtste finale WK 2006 |
30 juni 2004 | Portugal - Nederland | 2-1 | Halve finale EK 2004 |
30 april 2003 | Nederland - Portugal | 1-1 | Vriendschappelijk |
28 maart 2001 | Portugal - Nederland | 2-2 | Kwalificatie WK 2002 |