Pover Ajax dankzij invallers langs hekkensluiter RKC

Ajax heeft zondag de eerste uitzege van het seizoen geboekt. De Amsterdammers versloegen hekkensluiter RKC Waalwijk op moeizame wijze. Bij de thuisploeg maakte Mohamed Ihattaren zijn rentree op de Nederlandse velden.

RKC Waalwijk
0 - 2
Ajax
Ajax

Bij Ajax koos Farioli voor vier wijzigingen in de basis ten opzichte van de Europa League-wedstrijd tegen Besiktas. Onder anderen Jordan Henderson en Kian Fitz-Jim startten niet in Waalwijk, ten faveure van Davy Klaassen en Branco van den Boomen. Bij tegenstander RKC viel op dat Ihattaren voor het eerst bij de wedstrijdselectie zat.

Ajax kende met RKC een stuk meer moeite dan met Besiktas. De Waalwijkers, nog zonder punt in de Eredivisie, hielden het achterin compact, gunden de Amsterdammers weinig ruimte en gaven zo weinig kansen weg. Een schot van Kenneth Taylor was een van de mogelijkheden die Ajax kreeg. De middenvelder schoot naast. RKC stelde er niet veel tegenover, maar was tevreden met de 0-0 stand bij rust. Kort voor het fluitsignaal had Van den Boomen de grootste kans door een vrije trap tegen de paal te schieten.

Farioli zag na rust te weinig verbetering bij Ajax en bracht na tien minuten al de eerste wissels in de ploeg met Chuba Akpom en Mika Godts. Brian Brobbey en Christian Rasmussen gingen naar de kant. Even later kwamen ook Bertrand Traoré en Fitz-Jim in de ploeg. Vervolgens was het Akpom die een grote kans kreeg, maar hij werkte de bal voorlangs op aangeven van Jorrel Hato.

Het was typerend voor de wedstrijd, waarin Ajax pas na zeventig minuten voor het eerst tussen de palen schoot. Keeper Jeroen Houwen had weinig moeite met een schot van Traoré. Het bleek voor Ajax wel het startschot voor de zege. Nog geen vijf minuten later raakte Klaassen immers de paal en schoot Traoré uit de rebound raak: 0-1.

Kort na de openingstreffer kwam Ihattaren binnen de lijnen voor zijn eerste officiële wedstrijd sinds mei 2022, toen hij met Jong Ajax meedeed tegen De Graafschap. De invalbeurt van Ihattaren leverde RKC geen punten op, want Ajax maakte via Godts in de extra tijd ook nog 0-2 en won. De Amsterdammers stegen naar de vijfde plek en hebben tien punten uit vijf wedstrijden.