Premier League stelt grenzen aan salarissen en tekorten
Aan de ongebreidelde uitgaves in de Premier League komt een einde. De clubs hebben ingestemd met beperkende maatregelen op het gebied van financiën.
Naast een groeibeperking van de post salarissen mag het verlies over de komende drie seizoenen niet meer dan 125 miljoen euro bedragen. 'Als die grens toch wordt overschreden, dan kijken we naar de zwaarst mogelijk straffen als puntenaftrek', zegt Richard Scudamore, voorman van de Premier League.
Het doel van de maatregelen is de kosten en de baten meer met elkaar in balans te brengen, zoals ook de inzet is van het Financial Fair Play dat de UEFA heeft ingesteld. Maar het is ook bedoeld om te voorkomen dat rijke eigenaren een club na één seizoen zwaar investeren de rug toekeren en achterlaten met een grote schuld.
'Ik denk dat je met 125 miljoen nog steeds aan een aardige club kan bouwen met een substantiële bijdrage van de eigenaar', aldus Scudamore. 'Alleen moet je het doen over een langere periode, en niet in één seizoen.'
Volgens West Ham United-eigenaar David Gold staan de voorzitters van de Premier League-clubs positief tegenover de plannen. 'We hebben allemaal gestemd en er is brede steun. Niet van alle clubs, sommige hebben wat zorgen. Maar een grote meerderheid heeft voor gestemd.'
'Het is geen salarisplafond, maar een manier om de uitgaven binnen de perken te houden. Als clubs meer inkomsten genereren, dan kunnen ze ook hun uitgaven verhogen. Het is de bedoeling dat we een nieuw geval als Portmouth voorkomen', refereerde Gold aan de club die door alle financiële sores is afgegleden naar de League One.
Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.