'Prijs Grootste Zwetser voor Johan Cruijff'

Het was een dolle en ook zware dinsdag, anderhalve week geleden. Eerst op Prinsjesdag de parade van de idiote hoedjes verteerd, daarna de kluts kwijtgeraakt bij de cijfers en letters van Beatrix en vervolgens kletste Johan Cruijff er nog eens overheen.

'Prijs Grootste Zwetser voor Johan Cruijff'

Real Madrid had Werder Bremen met 2-1 verslagen, Ruud van Nistelrooy had zojuist zijn vijftigste goal in de Champions League gemaakt en Cruijff hield zijn eigen troonrede. 'Ruud van Nistelrooy is een zwakke voetballer', mitrailleerde de NOS-analist.

De andere inwoners van Spanje denken afwijkend over de spits van Real Madrid. Van Gol noemen ze hem daar. Die Van Gol, goed voor 62 competitietreffers voor PSV, 95 goals in de Premier League voor Manchester United, afgelopen seizoen topscorer van de Spaanse competitie met 25 doelpunten, en in zijn loopbaan inmiddels dertig keer scorend in 57 interlands voor het Nederlands elftal, is volgens Cruijff dus een zwakke voetballer.

Nu is Cruijff per definitie onnavolgbaar, maar wie zulks met de Dikke Van Dale in de hand toch tracht te doen, kan het volgende lezen. De letterlijke betekenis van zwak is in dit geval niet kunnende presteren, niet zeer goed. Andere synoniemen zijn inert, middelmatig en minnetjes.

Daaruit kun je volgens de nevelige belevingswereld van Cruijff de volgende conclusies destilleren. De spits van het Nederlands elftal kan niet presteren, Sir Alex Ferguson betaalde in 2001 dertig miljoen euro voor een inerte spits, Fabio Capello heeft in de zomer van 2006 een middelmatige voetballer naar Real Madrid gehaald en Bernd Schuster stelt wekelijks een aanvaller op die minnetjes is.

Cruijff trachtte zijn diskwalificatie van Van Nistelrooy, die dinsdag samen met Raúl en Bremens Diego tot de drie beste spelers van het veld behoorde, te verklaren met de volgende uitleg. Het linkerbeen van Van Nistelrooy is niet zo sterk ontwikkeld, er stuitert nog wel eens een bal van zijn schoenen af en hij verweet de aanvaller op een voorzet van links te laat te bewegen naar de eerste paal, waar overigens Raúl zich al ophield.

Maar als dat de criteria zijn, dan is ook spits Thierry Henry (197 goals in 385 competitiewedstrijden) een zwakke voetballer. De Fransman ­ afgelopen zomer voor 24 miljoen euro ingelijfd door nota bene het Barcelona waaraan Cruijff nog wel eens een adviesje wil geven ­ doet niets anders dan om zijn minder ontwikkelde linkerbeen heen draaien.

Dan is ook Afonso Alves, afgelopen seizoen topscorer van de Eredivisie met 34 goals, een zwakke voetballer. In de goeie ouwe tijd, toen Alves nog wel eens de kicksen onder bond voor SC Heerenveen, rolde ook bij hem wel eens een bal van de schoenen af. En als dat de criteria zijn, hoe dan in hemelsnaam Dennis Rommedahl te kwalificeren, de Deense Draver die afgelopen seizoen werd gekocht door Ajax, de club waarvan Cruijff adviseur is?

Ik snap niets van het dedain van Cruijff, die eerder ook al dezelfde depreciatie over Mark van Bommel uitstrooide. Ik snap ook niets van zijn timing. Uitgerekend nu Marco van Basten, getroffen door een flits van wijsheid, tot de inkeer is gekomen niet langer te emmeren over het meevoetballen van Van Nistelrooy.

Uitgerekend nu de bondscoach heeft verkondigd zijn nummer 9 alleen nog maar te beoordelen op diens doelpunten, omdat dat de enige maatlat is waarlangs een spits in het internationale topvoetbal wordt gelegd. En uitgerekend nu Van Nistelrooy bondscoach Van Basten met goals in de interlands tegen Bulgarije en Albanië tot twee keer toe heeft gered van een publieke tuchtiging, is er de minachting van Cruijff, sinds jaar en dag raadsheer van dezelfde Van Basten.

Wat ik dus ook niet snap, is dat Cruijff na afloop van de uitzending door de NOS niet is opgeroepen voor een vliegende dopingcontrole.Daags erna werd fractievoorzitter Jacques Tichelaar van de PvdA uitgeroepen tot de grootste zwetser van de Algemene Beschouwingen. Wat mij betreft had die prijs ook naar Johan Cruijff mogen gaan.

Peter Wekking

Bekijk hier al onze video's