PSV incasseert tweede wedstrijdpremie in nieuwe Champions League

Reacties

PSV is er nog niet in geslaagd veel bonussen bij elkaar te sprokkelen in de vernieuwde Champions League. Dinsdag incasseerden de Eindhovenaren de tweede premie na het gelijkspel bij Paris Saint-Germain.

PSV incasseert tweede wedstrijdpremie in nieuwe Champions League
© Pro Shots
PSG
PSG
1 - 1
PSV
PSV

Het punt in Parijs komt de landskampioen 700.000 euro te staan, waardoor het na het eerdere gelijkspel tegen Sporting Portugal nu op 1,4 miljoen euro bij elkaar heeft gespeeld. Uiteraard liggen de Champions League-inkomsten voor PSV vele malen hoger. De teller staat door de gegarandeerde bedragen al op minimaal 35,5 miljoen euro (zie onderstaande tabel).

Dit prijzengeld is opgebouwd uit verschillende elementen. Zo is er de startpremie van 18,62 miljoen euro en de zogeheten value pillar, een bedrag dat clubs krijgen op basis van prestaties uit het verleden gecombineerd met de inkomsten via uitzendrechten.

Verder kunnen clubs bonussen opstrijken. De nummers één tot en met acht van de tabel kunnen twee miljoen euro tegemoet zien en de nummers negen tot en met zestien één miljoen euro. Uiteraard zijn er ook per ronde in de knock-outfase premies te verdienen: één miljoen euro voor de tussenronde, elf miljoen euro voor de achtste finale, 12,5 miljoen euro voor de kwartfinale, vijftien miljoen euro voor de halve eindstrijd en 18,5 miljoen euro voor de finale. De winnaar krijgt er nog eens 6,5 miljoen euro bovenop.

Dan is er natuurlijk nog de recette. PSV is verzekerd van vier thuiswedstrijden in de eerste fase. Het telkens uitverkochte Philips Stadion zal de club in totaal circa zeven miljoen euro opleveren, maar in onderstaande tabel richten we ons op de UEFA-gelden waarop de landskampioen aanspraak maakt.

In FC Bankzaken kwam het premiestelsel van de UEFA onlangs uitgebreid ter sprake:

UEFA-gelden PSV:

Onderdeel Bedrag (miljoen euro)
Startpremie 18,62
Prestaties 0,975*
Value pillar 16-18**
Totaal 35,595-37,595

*Het minimale bedrag (het prijzengeld voor de nummer 36 in de tabel)
**Schatting, bedrag nog niet officieel bekend

Bekijk hier al onze video's
Meer PSV
Meer over PSV
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.