Race tegen de klok voor revolutie Eredivisie
In de Voetbal International staat iedere week de rubriek Uit de Skybox. Deze week bespreekt Tom Knipping de veranderplannen van de Eredivisie waarover uiterlijk aan het einde van het jaar een akkoord moet volgen.
Al dik twee jaar vergaderen de clubs over het veranderen van de Eredivisie. Toch ontaardt het slepende hoofdpijndossier nu in een race tegen de klok. Terwijl de deadline nadert, liggen de standpunten nog ver uiteen over een gerestylede competitie, waarin de onderwerpen competitieopzet, jeugdopleidingen, kunstgras, promotie/degradatie en beloftenteams centraal staan. Halverwege november wil de Eredivisie CV tijdens de vennotenvergadering een besluit nemen, dat dan op 4 december tijdens de algemene najaarsvergadering van de KNVB moet worden bekrachtigd. De eindsprint zal een moeilijke exercitie worden, aangezien het vertrouwen tussen de clubs broos is.
Nog even terug naar afgelopen zomer: opnieuw konden de clubs het niet eens worden over een veranderpakket en dus schakelden ze een paar externe adviesbureaus in. Het Londense 21st Club ging zes competitiemodellen doorrekenen én de meningen van de clubs inventariseren. Deze week zijn de directies ingelicht over de conclusies van 21st Club, dat begin oktober in een tussenrapportage al sprak van een gebrek aan vertrouwen tussen de clubs. In die presentatie maakt het bureau melding van 'een algemene frustratie die leeft ten aanzien van het proces' en ook dat niet iedereen is overtuigd van het nut van verdere analyses.
Naast 21st Club komt bureau The Stadium Consultancy met een rapport over de kosten van het opruimen van kunstgras. Met alle informatie moet vervolgens de stuurgroep (met Edwin van der Sar, Hans Nijland en Ferry de Haan) een plan opstellen dat voor alle partijen aanvaardbaar is. De topclubs zien graag een kleinere Eredivisie met uitgebreide play-offs om de titel, de rest wil een socialere verdeling van het tv-geld. De top is niet bereid FOX-geld af te staan, maar wel een deel van de Europese inkomsten te delen. Die bedragen fluctueren echter jaarlijks. Zeker het rechterrijtje vindt dat bod te mager.
De meningen over play-off-modellen met achttien clubs en het uitfaseren van kunstgras liggen wat dichter bij elkaar, maar een echte revolutie (het doel is uiteindelijk de topacht op de UEFA-ranglijst) lijkt ver weg. Diverse clubs vermoeden dat de topdrie achter de schermen lobbyt voor een harde sanering naar zestien teams. Volgens 21st Club spreekt zowel de subtop als het rechterrijtje van een gebrek aan transparantie door de topclubs, waardoor enig wantrouwen is ontstaan. De druk op de Eredivisie-clubs is groot om, twee jaar nadat zij de volledige top van de KNVB naar huis hebben gestuurd, eindelijk met een resultaat te komen.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login