Rangers in 'ouderwetse' Old Firm naast alleenheerser Celtic

Celtic en Rangers vochten zondagmiddag een ouderwetse strijd uit in de vierde Old Firm van het seizoen (1-1). De ongeslagen koploper had het moeilijk tegen de eeuwige rivaal, die de recente geschiedenis van de clubinstorting even naar de achtergrond verdreef.

Op een volgepakt en kokend Celtic Park werd al in de eerste minuten de toon gezet met enkele harde overtredingen. Rangers startte fel onder de fanatieke coaching van Graeme Murty, normaal gesproken assistent-trainer, maar in afwachting van de nieuwe coach Pedro Caixinha nog even de honneurs waarnemend.

Celtic leek in de openingsfase even van slag, maar de ploeg van Brendan Rodgers kwam er via doelpuntenmachine Moussa Démbéle toch een paar keer gevaarlijk uit. De superster van Celtic werd twee keer in stelling gebracht, maar kwam net tekort om te scoren. Hoewel Celtic vanaf dat moment het initiatief overnam, kreeg ook Rangers een grote kans om de wedstrijd open te breken. Martyn Waghorn, aanvaller van de uitploeg, kreeg de ruimte om een hard schot te vuren, maar zag zijn inzet gekeerd worden door 34-jarige Celtic-doelman Craig Gordon, die Dorus de Vries op de bank hield en deze week ondanks interesse van Chelsea zijn contract verlengde.

Aan de andere kant moest ook Rangers-doelman Wesley Foderingham in actie komen om een vrije trap van Stuart Armstrong via de paal uit het doel te houden. Even later trok Armstrong wel aan het langste eind. De Celtic-middenvelder strafte knullig uitverdedigen van Rangers af door met een zuiver schot van net buiten het strafschopgebied raak te schieten (zie filmpje onderaan), waarna het stadion ontplofte en Armstrong en zijn ploeggenoten minuten lang werden toegezongen.

In de tweede helft had Celtic weer wat opstartproblemen, maar daarna ging de ploeg nadrukkelijk op zoek naar de 2-0. Die bleef echter uit, waardoor Rangers op zijn beurt weer geloof kreeg in een gelijkmaker.  Wackhorn was tot twee keer toe in de buurt, maar stuitte beide keren op keeper Gordon.

In de laatste twintig minuten was Rangers net als in het begin weer even de bovenliggende partij. The Gers leken de recente geschiedenis, de ranglijst en de recente onderlinge resultaten even te zijn vergeten. Want Celtic, de ongeslagen koploper die Rangers dit seizoen al drie keer versloeg, kreeg het benauwd tegen de gevallen topclub, die dit seizoen terugkeerde op het hoogste niveau en er een Old Firm als vanouds van maakte. Drie minuten voor tijd resulteerde het in de gelijkmaker van Clint Hill, die uit een rebound raak schoof (zie filmpje).

Voor even was alles dus weer als vanouds in Schotland, al zorgt een blik op de ranglijst voor ontnuchtering; Celtic voert de ranglijst nog altijd aan met 25 punten voorsprong op nummer twee Aberdeen. Rangers volgt op de derde plek, met 33 punten achterstand. Het was de eerste averij van Celtic in de competitie sinds het 2-2 gelijkspel bij Inverness van 18 september (!). Sindsdien was er 21 keer op rij gewonnen.