'Rangers kan beter winterstop gaan houden tot augustus'
Het Schotse competitievoetbal staat aan de vooravond van een mogelijke hervorming, die het aantal profliga's terugbrengt van vier naar drie. Waar alle Premier League-clubs al unaniem hebben ingestemd met het voorstel, springt Rangers FC op de bres tegen de plannen die eind januari moeten worden goedgekeurd. 'Doorgaan met voetballen heeft zo totaal geen zin.'
Rangers speelt dit seizoen na het faillissement van vorig jaar in de Third Division (het vierde niveau), waar het met Schotse internationals als doelman Neil Alexander en aanvoerder Lee McCulloch onbedreigd op het kampioenschap afstevent. De voorsprong van de koploper is inmiddels gegroeid tot zeventien punten.
Bij het kampioenschap lonkt dus promotie naar de Second Division, maar als de aangekondigde hervormingen doorgang vinden speelt Rangers in 2013/14 sowieso al op het nieuw te vormen derde niveau. De hervormingsplannen houden in dat de Third en de Second Division, nu allebei nog een competitie van tien clubs, in de zomer grotendeels worden samengevoegd tot een liga van achttien clubs.
En juist dat stuit Rangers-directeur Charles Green tegen de borst. 'Als dit gaat gebeuren, wat het heeft dan nog voor zin om het seizoen af te maken? Waarom moeten we spelers het veld in sturen om gebroken neuzen en zware operaties te riskeren, terwijl er toch niemand kan promoveren en degraderen? We kunnen net zo goed winterstop houden tot en met augustus.' Overigens zal de Premier League uit twaalf teams blijven bestaan. De First Division groeit in de plannen van tien naar twaalf clubs.
UtopieAls het aan Green ligt moet Rangers zo snel mogelijk in een andere competitie uitkomen. 'Hoe sneller we het Schotse voetbal verlaten, hoe beter. Door deze plannen gaan we er qua financiën, status en geld echt niet op vooruit.' Een transfer is voor Rangers echter een utopie, weet ook Green. 'De FIFA staat internationale competities niet toe, maar dat betekent niet dat we die optie moeten uitsluiten.'
In het verleden behoorden dergelijke plannen als de Beneliga en zelfs een Atlantische competitie tot de stokpaardjes van PSV-voorzitter Harry van Raaij, om zo de concurrentiepositie van topclubs uit kleinere landen als PSV zelf maar ook Ajax, Feyenoord, Anderlecht en zelfs Celtic en Rangers te verbeteren ten opzichte van de Europese grootmachten uit Duitsland, Engeland, Italië en Spanje. Ook toetreding van Rangers en Celtic tot de Engelse Premier League was ooit, zij het zonder resultaat, onderwerp van gesprek.
Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.