RBC knokt zich terug en eerste zege Helmond

RBC Roosendaal begon matig, maar won uiteindelijk ruim van MVV. FC Dordrecht won ondanks een vroege rode kaart en nummer drie De Graafschap ging verrassend onderuit bij TOP Oss. Helmond Sport kon eindelijk eens juichen.

RBC Roosendaal-MVV 4-1
RBC rechtte de rug na een goede start van MVV. De koploper van de Jupiler League keek na acht minuten al tegen een achterstand aan na een doelpunt van Damien Miceli, die scoorde na een fraaie combinatie. Maar na die 0-1 bleek dat RBC veel sterker was dan de bezoekers. Hans Denissen zorgde na een half uur voor de gelijkmaker, hij tikte van dichtbij binnen op assist van Danny Guijt. In de 63ste minuut werkte Alexandre Bryssinck een voorzet van Kwakman ietwat knullig in zijn eigen doel. En een kwartier voor tijd tekende invaller Henk Vos voor het hoogtepunt, door vanaf de rand van de zestien met een lob doelman Serge van den Ban te verschalken. Al koppend zette Benjamin Martha koploper RBC ook nog op 4-1.

FC Dordrecht-Cambuur Leeuwarden 2-1
Dordrecht begon sterk en leidde na 26 minuten al met 2-0 via goals van Cecilio Lopes en Ruud Kras. De eerste scoorde op fraai aangeven van Manu Dagher, de tweede met een harde vrije trap. Maar de ploeg van coach Gert Kruys kreeg in de 38ste minuut een flinke tegenvaller te verwerken toen Reinhard Breinburg de doorgebroken René van der Weij neerhaalde en rood incasseerde en Jeroen Ketting de toegekende strafschop binnenschoot. Toch bleven de Dordtenaren overeind. Sterker, Lopes kon zich zelfs veroorloven om een kwartier voor tijd een strafschop te missen namens Dordrecht. En zelfs de geelrode kaart die Didi Longuet in blessuretijd incasseerde, deerde de thuisploeg niet.

TOP Oss-De Graafschap 4-2
TOP kende een droomstart. In de eerste minuut zette Marcel van der Sloot met een rake vrije trap de thuisploeg al op 1-0. En nadat Lasse Schöne in de derde minuut voor 1-1 had gezorgd was het Revi Rosalia die met een intikker in de zesde minuut TOP opnieuw op voorsprong zette. Uiteindelijk zou de ploeg van coach Hans de Koning De Graafschap met 4-2 opzij zetten na prachtige treffers van Davy Zafarin en Erik Quekel. De laatste bepaalde in de slotminuut de eindstand op 4-2.

FC Zwolle-FC Den Bosch 0-1
Voor rust voetbalden beide ploegen nog wel aardig. Het duel ging gelijkop en beide elftallen kregen kansen. Maar nadat FC Den Bosch na rust op voorsprong was gekomen, was het eigenlijk gedaan. De Bosschenaren wonnen dankzij een doelpunt van Koen van der Biezen. In een snelle uitbraak vond Paul Beekmans de Nulandse spits, die doelman Diederik Boer van dichtbij passeerde. Zwolle zocht wel naar de gelijkmaker, maar slaagde er niet in echt gevaarlijk te worden.

VVV-Venlo-Stormvogels Telstar 2-1
Na een voorzichtige eerste helft leek VVV onverwacht tegen een nederlaag aan te lopen tegen het defensief opererende Telstar. Maar vlak nadat Misha Salden via een counter met een kopbal voor de 0-1 had gezorgd, boog de Venlose ploeg die achterstand om in een voorsprong. Vier minuten na de 0-1 zorgde Frank van Kouwen met een rush voor de 1-1. En weer vier minuten later was het Dirk-Jan Derksen, die na voorbereidend werk van Leon Kantelberg voor de verdiende 2-1 zorgde.

BV Veendam-AGOVV Apeldoorn 4-0
Veendam blijft meedoen in de top. Marnix Kolder opende de score al in de zevende minuut met een intikker op aangeven van Kassim Bizimana. Het bleek de opmaat voor een snelle start, want na een half uur leidden de sterk spelende Groningers met 3-0 na een mooie uithaal van Patrick Lip en een benutte rebound van opnieuw Kolder. Vlak na rust zorgde Bizimana voor de eindstand.

FC Volendam-Go Ahead Eagles 3-0
Volendam had weinig te duchten van Go Ahead. Charles Dissels opende al na vijf minuten de score na een grote fout van doelman Kevin Moeliker, die een schot van Paul Quasten door zijn vingers liet glippen. Vanaf dat moment zat Volendam in een zetel. In de 23ste minuut verdubbelde Jack Tuyp het verschil met een schuiver van buiten de zestien, en diezelfde Tuyp kopte vlak na rust ook nog de 3-0 raak. Het was de vierde nederlaag op rij voor Go Ahead.

Haarlem-FC Eindhoven 2-1
Dankzij een late treffer van Rodney Cairo pakte Haarlem drie punten tegen Eindhoven. De aanvaller bleef koel alleen voor doelman Jurgen Hendriks. In de eerste helft hadden Hendrik van Beelen en Dominggus Lim-Duan voor de 1-0 en 1-1 gezorgd.

Fortuna Sittard-FC Emmen 0-4
Fortuna begon nog wel goed en was een aantal keren gevaarlijk via de in de basis teruggekeerde Wasiu Taiwo, maar na rust was Emmen oppermachtig. Halverwege de tweede helft stelde de ploeg van coach Jan van Dijk de zege veilig via Roy Stroeve, die profiteerde van matig verdedigen, en Niki Leferink, die één keer uithaalde vanaf tien meter en één keer met een prachtige volley scoorde: 0-2 en 0-3. Sergio van Dijk bepaalde vanaf de strafschopstip de eindstand op 0-4 nadat Serdal Guvenc hands had gemaakt en rood had gekregen.

Helmond Sport-FC Omniworld 2-0
Eindelijk eens positief nieuws voor Helmond. De ploeg van coach Gerald Vanenburg boekte zijn eerste competitiezege. Die kwam voor rust tot stand. Esad Razic zette de zo geplaagde Brabanders met een vrije trap op 1-0, waarna Joost Habraken met een gelukkige voorzet voor de 2-0 namens de hekkensluiter zorgde. Helmond is ondanks de zege nog wel laatste.