Real Madrid kan geschiedenis schrijven in de Europese Super Cup

Reacties

Als Real Madrid woensdagavond beslag legt op de Europese Super Cup, zijn de Spanjaarden voorlopig alleen recordwinnaar van de beker die jaarlijks wordt bekampt door de winnaars van respectievelijk de Champions League en de Europa League.

Real Madrid kan geschiedenis schrijven in de Europese Super Cup
© Pro Shots
Real Madrid
Real Madrid
2 - 0
Atalanta Bergamo
Atalanta Bergamo

Real heeft de prijs, die in 1972 werd opgericht, inmiddels vijf keer veroverd, evenals Barcelona en AC Milan. Als het team van Carlo Ancelotti afrekent met Atalanta, komt het dus op eenzame hoogte. Dat zou dan snel gaan: in 2002 won De Koninklijke het onderonsje voor het eerst. Destijds was UEFA Cup-winnaar Feyenoord de tegenstander in Monaco, jarenlang de speelstad voor de ouverture van het Europese seizoen.

Feyenoord was ook meteen de laatste Nederlandse club die in de Europese Super Cup te zien was. De Rotterdammers verloren hun enige finale, net als PSV. De drie Nederlandse eindzeges kwamen op naam van Ajax, in 1972, 1973 en in 1995. In 1987 was FC Porto te sterk in de finale.

Atalanta won tot afgelopen voorjaar nooit een Europese beker en debuteert derhalve in deze wedstrijd. Als La Dea de wedstrijd in Warschau wint, gaat de Super Cup voor de tiende keer naar Italië. Engeland heeft er ook tien in de verschillende prijzenkasten staan, Spanje is met zestien stuks de soevereine koploper.

De andere landen in Europa volgen op ruime afstand. Nederland (of liever: Ajax) en België (tweemaal Anderlecht, een keer KV Mechelen) hebben er elk drie. Duitse clubs speelden negen finales, maar wonnen er slechts twee (beide keren Bayern München). Verder werd de prijs telkens één keer gewonnen door een club uit Portugal (Porto), Oekraïne (Dinamo Kiev), Schotland (Aberdeen), Rusland (Zenit), Roemenië (Steaua) en Turkije (Galatasaray).

Bekijk hier al onze video's
Meer Real Madrid
Meer over Real Madrid
Meer UEFA Super Cup
Meer over UEFA Super Cup
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.