Real Madrid overleeft tegen Dortmund en wint opnieuw Champions League

Reacties

Real Madrid heeft zich ten koste van Borussia Dortmund voor de vijftiende keer in de clubhistorie tot de beste club van Europa gekroond. In de tweede helft kwam de klasse van de Madrilenen bovendrijven op Wembley. Daar deed Toni Kroos in zijn laatste wedstrijd voor de Spaanse grootmacht nog eens wat hij al zo vaak deed in zijn rijke carrière: goud waard zijn als aangever.

Real Madrid overleeft tegen Dortmund en wint opnieuw Champions League
© Pro Shots
Borussia Dortmund
Borussia Dortmund
0 - 2
Real Madrid
Real Madrid

Verrassingen waren er niet in de basiself van Real Madrid. Carlo Ancelotti deed niet eens een poging geheimzinnig te doen, ruim tweeënhalf uur voor de aftrap al gedeeld voor de Madrilenen. Toni Kroos werd in zijn 465ste en laatste wedstrijd voor De Koninklijke op het middenveld ondersteund door Eduardo Camavinga en Federico Valverde. Jude Bellingham speelde als meest aanvallende middenvelder, in de rug van Vinícius Júnior en Rodrygo. Die drie werden in de eerste helft amper gevonden in kansrijke positie. In de eerste helft van zijn achttiende grote Europese finale in de clubgeschiedenis kwam Real tot slechts twee doelpogingen.

Dortmund verdiende een compliment voor die statistiek. Nog meer dan in de achtste finale tegen PSV oogde de nummer vijf van de Bundesliga defensief uiterst solide. Dortmund verdedigde fel en zuiver, met de bij Oranje afgevallen Ian Maatsen als linksback en Nico Schlotterbeck en Mats Hummels weer in het centrum. Maatsen speelde ook in het aanvalsspel een belangrijke rol. De 22-jarige Nederlander hielp Niclas Füllkrug in de 23ste minuut aan een van de grootste kansen van de wedstrijd. De Duitse spits raakte na de steekpass van de vleugelverdediger de paal. Even daarvoor was Karim Adeyemi al dicht bij de 1-0 geweest. Hij was op Dani Carvajal gestuit nadat hij Thibaut Courtois al omspeeld had. Kort na de misser van Füllkrug was Adeyemi opnieuw gevaarlijk. Met een knal uit een lastige hoek stuitte de linksbuiten op Courtois, die pas zijn eerste Champions League-wedstrijd van dit seizoen speelde.

Ancelotti was ongetwijfeld verrast door de kansenverhouding in de eerste helft, maar de kalme Italiaan greep halverwege niet in met een wissel. Hij zag dat zijn team na rust beetje bij beetje meer grip kreeg op Dortmund. Een schot van Dani Carvajal werd gekraakt door Maatsen, waardoor Gregor Kobel makkelijk redding kon brengen. De Zwitserse goalie zag Real steeds vaker wat dichter bij zijn doel komen.

Dortmund-coach Edin Terzic voelde het gevaar toenemen en probeerde in de 72ste minuut met het laten invallen van Marco Reus, die zijn laatste wedstrijd speelde, meer rust in het spel te brengen. Twee minuten na de entree van het 35-jarige boegbeeld ging het mis voor BVB. De afscheidnemende Kroos toonde met een indraaiende corner nog maar eens zijn geweldige traptechniek. Hij stuurde de bal naar het hoofd van Carvajal, die Kobel dit keer wel klopte, met een kopbal die eindigde in de verre hoek: 0-1. De 32-jarige rechtsback die de jeugdopleiding van Real doorliep won met de club van zijn dromen al vijf keer de Champions League, maar had nog nooit gescoord in een finale van het belangrijkste clubtoernooi van Europa.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het lukte Dortmund niet meer een slotoffensief te starten. In de slotfase was er door de druk van Real en de slordigheden aan Duitse zijde geen houden meer aan. Bellingham liet na voorbereidend werk van Camavinga tegen zijn oude club nog een grote kans op de 0-2 liggen. In de 83ste minuut was het wel raak, via Vinícius Júnior, die daarmee de genadeklap uitdeelde. De 23-jarige Braziliaan kreeg na pijnlijk balverlies van Maatsen de bal van Bellingham en scoorde met een schot naar de verre hoek voor de tweede keer in zijn carrière in een Champions League-finale. Twee jaar geleden maakte Vinícius in Parijs tegen Liverpool het enige doelpunt. De opluchting na zijn goal op Wembley was zaterdagavond bijna net zo groot. Na de zo moeizame eerste helft waren de Madrilenen dan toch verlost van hun zorgen. Füllkrug kon daar ook geen verandering meer in brengen. Hij dacht even de 1-2 te hebben gemaakt, maar zijn treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Met het laatste fluitsignaal kwam een einde aan het tiende en laatste seizoen van Kroos bij Real. Hij heeft voor de zesde keer in zijn carrière de Champions League gewonnen. Real-captain Nacho, Carvajal en Luka Modric staan nu ook op het verbluffende aantal van zes titels.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Lees hier ook onze tactische analyse van het duel:

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.