Rechter geeft Westerhof gelijk in pijnlijke zaak tegen ex-collega Bonfrère

Reacties

De rechtbank van Arnhem heeft volgens verschillende media bepaald dat oud-trainer Jo Bonfrère zijn omstreden uitspraken over zijn voormalige collega Clemens Westerhof (foto, archiefbeeld) moet terugnemen. Daarmee is er een einde gekomen aan een tamelijk opmerkelijke en pijnlijke zaak.

Rechter geeft Westerhof gelijk in pijnlijke zaak tegen ex-collega Bonfrère
© Pro Shots

Westerhof (inmiddels 80 jaar) was in Nederland in het verleden onder meer assistent-trainer van Feyenoord, interim-trainer bij Vitesse en eindverantwoordelijke bij MVV Maastricht, voordat hij in de zomer van 1989 verrassend werd aangesteld als bondscoach van Nigeria. Hij plaatste zich met dat land niet voor het WK 1990, maar later dat jaar bereikte hij wel de finale van de Afrika Cup, het toernooi waar hij twee jaar later ook nog eens brons pakte.

Het absolute hoogtepunt was het jaar 1994, waarin Nigeria de Afrika Cup won én het WK in de Verenigde Staten haalde. Daar werden The Super Eagles in de achtste finale nipt uitgeschakeld (2-1 na verlenging) door de uiteindelijke verliezend finalist Italië. Ondanks die eliminatie kregen Westerhof en zijn spelers een heldenstatus in Nigeria. Tijdens dat toernooi was Bonfrère (nu 74 jaar) al de assistent-bondscoach, na het vertrek van Westerhof nam hij het stokje over.

Overigens waren beide heren op dat succesvolle WK al bepaald geen vrienden meer. Vlak voor de Afrika Cup van 1994 kregen de twee ruzie en Westerhof was helemaal klaar met zijn rechterhand, het was destijds aan de tussenkomst van een hoge pief van de voormalige Nigeriaanse National Sports Commission te danken dat Bonfrère mocht aanblijven als assistent-bondscoach.

Matchfixing
Onlangs werd er een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de vete tussen beiden. Bonfrère zou in gesprek met de Nigeriaanse radiozender Brila FM namelijk hebben gezegd dat Westerhof schuldig is aan matchfixing: hij zou zijn ploeg op het WK 1994 voor 100.000 dollar expres hebben laten verliezen van Italië. Daarop reageerde Westerhof weer woedend, hij sleepte Bonfrère voor de rechter door een kort geding aan te spannen.

Nu heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank in Arnhem bepaald dat Bonfrère (die overigens stelde dat zijn woorden waren verdraaid, iets wat de rechtbank niet gelooft) die uitspraken moet rectificeren. Volgens de rechter is Westerhof 'beschadigd in zijn goede naam'. En dus moet Bonfrère een paginagrote advertentie plaatsen in een landelijke Nigeriaanse krant, waarin hij zijn beschuldigingen terugneemt.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.