Recordgoal Frankrijk zit Italië niet dwars, Israël laat België even schrikken

Italië is de nieuwste editie van de Nations League begonnen met een overwinning op Frankrijk. De uiteindelijke winnaar moest vrijdagavond in Parijs na dertien seconden al in de achtervolging.

Frankrijk
Frankrijk
1 - 3
Italië
Italië

De twee toplanden stonden in de afgelopen jaren meerdere keren tegenover elkaar in vriendschappelijk verband, de laatste wedstrijd om het echie dateerde alweer uit 2008, toen de landen in de groepsfase van het EK in Oostenrijk en Zwitserland tegenover elkaar stonden. Italië trok toentertijd aan het langste eind en dat gebeurde vrijdagavond ook.

Daar leek het in de openingsfase niet op uit te draaien, want al na dertien seconden stond het 1-0. Giovanni Di Lorenzo verspeelde de bal aan Bradley Barcola, die de Franse recordgoal maakte. Italië toonde echter ruggengraat, raakte via Davide Frattesi de lat en maakte vervolgens op prachtige wijze de 1-1. De beeldschone pass van de teruggekeerde Sandro Tonali werd op zowaar nog mooiere wijze binnengeschoten door Federico Dimarco.

In de tweede helft zette Italië zowaar door. Het land werd het afgelopen EK op teleurstellende wijze uitgeschakeld in de achtste finale, maar begon goed aan de Nations League. Frattesi bekroonde zijn sterke wedstrijd met de 1-2 in Parijs, Giacomo Raspadori verraste een kwartier voor tijd William Saliba met een aanname en besliste het duel.

Italië speelt na dit duel tegen Israël, Frankrijk staat met België als tegenstander voor opnieuw een uitdaging.

België
België
3 - 1
Israël
Israël

De Belgen lieten zich bijna verrassen door Israël. Het duel, dat door 'veiligheidsdreiging' in Hongarije werd gespeeld, brak in de twintigste minuut open toen Kevin De Bruyne op aangeven van Jérémy Doku scoorde. Tien minuten voor rust kwam Israël echter naast België, na een kopbal van Anan Khalaili werkte Timothy Castagne onbewust de bal achter doelman Koen Casteels. Hij keepte, omdat Thibaut Courtois zich niet beschikbaar stelt voor bondscoach Domenico Tedesco.

Israël mocht nog voor rust denken aan een stunt, maar een goal van Omri Gandelman werd afgekeurd wegens buitenspel. Vervolgens stelde België al vroeg in de tweede helft orde op zaken. Youri Tielemans (schot van dichtbij) en De Bruyne (strafschop) scoorden kort na elkaar, waarna Loïs Openda naliet om de marge uit te breiden. De spits met een verleden bij Vitesse verdiende ook de tweede penalty en mocht achter de bal gaan staan, maar zijn inzet door het midden werd gekeerd door keeper Yoav Gerafi.

Desalniettemin begon België met ruime een zege aan de Nations League, ook omdat in de slotfase een tweede goal van Israël wegens buitenspel werd afgekeurd.