Red Bulls Janko jaagt op doelpuntenrecord Krankl

Marc Janko is de meest opvallende man bij Red Bull Salzburg. De spits van de ploeg van coach Co Adriaanse maakte in de eerste zestien speelronden van de Oostenrijkse Bundesliga al twintig doelpunten en lijkt op weg het record van de legendarische Hans Krankl te breken.

Red Bulls Janko jaagt op doelpuntenrecord Krankl

Krankl, gezien als de beste Oostenrijkse voetballer aller tijden, produceerde in het seizoen 1977/78 liefst 41 goals in het shirt van Rapid Wien. De latere vedette van Barcelona is de enige speler die de grens van veertig doelpunten slechtte in de beste Oostenrijkse competitie.

Janko is op weg. Na zestien speelronden heeft de 1,92 meter lange spits er dus al twintig gemaakt, goed voor 1,25 doelpunt per speelronde. Mocht hij dat gemiddelde vasthouden, dan eindigt hij de competitie met 45 goals. Sterker, hij miste zelfs nog een wedstrijd, waardoor hij een nog hoger moyenne heeft: 1,33. In ieder geval heeft hij alvast een voorsprong op Krankl, die na zestien speelronden op zeventien treffers had gemaakt.

Zelf lijkt Janko verbaasd door zijn schotvaardigheid, want in zijn loopbaan scoorde hij nooit meer dan elfmaal in één seizoen. In zijn eerste vier jaren kwam hij tot exact twintig treffers, net zoveel als in het huidige seizoen, zijn vijfde. Daarbij moet gezegd worden dat Janko tijdens zijn loopbaan volop met blessures kampte. Zo speelde hij in de laatste twee jaar slechts 22 competitieduels. 'Voor aanvang van dit seizoen had ik mijzelf als doel gesteld vijftien doelpunten te maken', bekende Janko. Hij zei nog niet te willen kijken naar de 41 goals van Krankl. Liever kijkt hij naar het clubrecord van Oliver Bierhoff, die in het seizoen 1990/91 23 doelpunten maakte namens de club uit Salzburg. 'Dat is een doel van mij, ik heb het bijna', vertelde de spits na zijn drie treffers in de 5-1 thuiszege op Austria Wien van afgelopen vrijdag.

Bierhoffs record moet geen probleem zijn, want in de huidige competitie scoorde Janko één keer in elke 53 minuten, viermaal tekende hij voor een hattrick. Maar Janko wijst liever naar de ranglijst, waarop Salzburg de koppositie bezet met een voorsprong van drie punten op Rapid Wien. 'Natuurlijk ben ik blij als ik de ploeg met mijn doelpunten kan helpen. Het resultaat van de ploeg is belangrijk.'

Inmiddels is de doelpuntenproductie van Janko ook buiten Oostenrijk opgevallen. Hertha BSC zou interesse hebben, meldt Bild. Volgens algemeen directeur Georg Stangassinger hebben al vijf clubs contact opgenomen met Red Bull Salzburg. Technisch directeur Heinz Hochhauser maakte alvast bekend dat Janko het seizoen gewoon in Salzburg afmaakt: 'Hij zal tot 2035 bij ons blijven spelen', grapte de bestuurder.

En coach Adriaanse antwoordde op zijn eigen manier, nadat een journalist hem had gevraagd of Janko al klaar is voor het buitenland. 'Welke buitenland bedoelt u? Het buitenland is namelijk zeer groot. De stap naar de Hongaarse competitie is niet zo groot, als die naar de Engelse Premier League.' Waarmee Adriaanse dus behendig een antwoord omzeilde. Janko doet dat niet en denkt aan Engeland. 'Ik wil zeer zeker spelen in de Premier League. Tottenham is een van mijn favoriete clubs.'

Hans Krankl Rapid Wien 1977/78 41 goals
Toni Polster Austria Wien 1986/87 39 goals
Robert Dienst Rapid Wien 1950/51 37 goals
Hans Krankl Rapid Wien 1973/74 36 goals
Gerhard Rodax Admira/Wacker 1989/90 35 goals
 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen