Regelmatige zege voor kwetsbaar Oranje

Het duel met Finland kon niet camoufleren dat de defensie een zorgenkindje blijft bij Nederland. Maar het aanvalsspel van het Oranje-middenveld, met Wesley Sneijder voorop, gaf uiteindelijk de doorslag (3-1).

In de eerste twintig minuten kwam de defensieve kwetsbaarheid nadrukkelijk aan de oppervlakte. Het dieptepunt was de treffer van Finland. Phillip Cocu verloor een kopduel met Shefki Kuqi, en daarmee was de weg meteen vrij voor de Finse aanval. Joonas Kolkka schoot op de lat, maar Teemu Tainio was wel attent.

Pas nadat Nederland op achterstand was gezet kwam Oranje op gang. Was balverlies in de beginfase eerder regel dan uitzondering, daarna bleef de bal beter in de ploeg. Dat was vooral de verdienste van het middenveld.

Denny Landzaat speelde alsof hij bezig was aan zijn twintigste interland in plaats van derde optreden in de basis, terwijl Rafael van der Vaart zich aan de linkerkant ook deed gelden. Maar vooral Wesley Sneijder werkte een puike wedstrijd af. Niet geheel vreemd was dan ook dat de Ajacied, die dieper speelde in vergelijking met tegen Macedonië, kort voor rust de gelijkmaker voor zijn rekening nam, na een omhaal-assist van Phillip Cocu. Twee minuten later lag Oranje's nummer twee erin. Dirk Kuijt schoot de bal op de lat. Romeo Castelen kreeg de rebound niet achter de Finse goalie Niemi, maar de Feyenoorder zag hoe Van Nistelrooy het klusje alsnog klaarde; 2-1.

In het begin van de tweede helft kregen de Finnen nog kansjes om met een gelijkspel de Arena te verlaten. Een klein half uur voor het einde besliste Oranje echter de wedstrijd. Castelen profiteerde van wegglijden van de Finse gelegenheidslinksback Petri Pasanen. De voortzetting van de Feyenoorder was onvoldoende, maar bracht wel Van Nistelrooy in kansrijke positie. De aanvaller aarzelde geen moment en schoot raak: 3-1.