Rekenvoorbeeld veranderagenda: dit hadden Ajax en PSV moeten afdragen
Woensdag werd bekend dat de Eredivisie volgend seizoen al op de schop gaat. In het komende seizoen moeten clubs die uitkomen in de groepsfase van een Europees toernooi een percentage van de inkomsten in Europa afdragen aan clubs die niet internationaal in actie komen. Aan de hand van afgelopen seizoen berekenen we wat dit zou betekenen voor de clubs in de Eredivisie.
In november 2018 namen de clubs een besluit over de zogenoemde veranderagenda, een van de punten die werd ingevoerd was de bijdrage van clubs die uitkomen in Europees verband. Omdat de maatregelen per 1 juli ingevoerd worden, gaan Europees spelende Eredivisie-clubs vanaf volgend seizoen betalen aan competitiegenoten die niet uitkomen in de Europa League of Champions League.
Hoewel de maatregelen volgend seizoen dus pas van kracht worden, pakken we voor het gemak het afgelopen seizoen erbij om een berekening te maken. Met Ajax, PSV, Feyenoord, AZ en Vitesse begon Nederland met vijf clubs in Europa, alleen Ajax en PSV haalden de groepsfase van een Europees eindtoernooi. In dit geval behoren Feyenoord, AZ en Vitesse tot het rijtje clubs dat niet actief is in Europa. Ajax en PSV zouden vorig seizoen dus de enige twee clubs zijn geweest die een deel van de Europese inkomsten af moesten dragen aan de overige zestien clubs uit de Eredivisie.
Dan gaan we naar die daadwerkelijke inkomsten toe. De maatregelen spitsen zich toe op de UEFA-inkomsten van een club. Dit gaat dus om de startpremie, de eventuele wedstrijdpremie, de inkomsten uit de nieuwe coëfficiëntenlijst van de UEFA, de market pool en de prestatiepremies. Er wordt in de maatregelen onderscheid gemaakt tussen groepsfase en knock-outfase. In de eerste fase van het Europese toernooi gaat vijf procent van de inkomsten naar de andere clubs in de Eredivisie, vanaf de knock-outfase wordt dat percentage 3,75.
Dus kunnen we nu rekenen met de bedragen die Ajax en PSV vorig seizoen verdienden. Eerst de groepsfase voor Ajax. De startpremie (15,25 miljoen euro), de coëfficiëntenpremie (18,836 miljoen), de market pool (2,5 miljoen) en de totale prestatiepremies (19,4 miljoen). Dit komt neer op een inkomstenbron van circa 56 miljoen. Vijf procent komt neer op een bedrag van ongeveer 2,8 miljoen euro.
Dan PSV. Zonder de inkomsten uit recettes en merchandising kwamen de inkomsten van de Eindhovenaren uit de Champions League op zo'n 35 miljoen euro. Wederom pakken we vijf procent van dat bedrag, waardoor we uitkomen op een bijdrage van 1,75 miljoen euro.
Daarmee zijn we er nog niet, want Ajax kwam natuurlijk verder in de Champions League. In de knock-outfase werd gestunt tegen Real Madrid en Juventus, wat een boel extra inkomsten opleverde voor de Amsterdammers. In de tweede fase van de Champions League verdiende Ajax nog eens een slordige veertig miljoen euro, waar de inkomsten uit recette nog afgehaald moeten worden voor deze berekening. Dan blijft er zo'n 34 miljoen euro over, waarvan 3,75 procent naar de overige Eredivisie-clubs gaat. Dit komt neer op een bedrag van 1,28 miljoen.
Nu we de inkomsten van Ajax en PSV hebben verdeeld, kunnen we optellen en delen door zestien. Ajax draagt ongeveer 4,08 miljoen euro van de inkomsten uit Europees voetbal af, PSV zit op 1,75 miljoen. Als de maatregelen van volgend seizoen het afgelopen seizoen van kracht waren, hadden Ajax en PSV gezamenlijk 5,83 miljoen euro moeten afstaan aan zestien Eredivisie-clubs, oftewel zo'n 350 duizend euro per club. Wel is het zo dat niet elke club hetzelfde bedrag krijgt, want deze gelden komen in eerste instantie voornamelijk terecht bij de clubs die in de Eredivisie op natuurgras spelen. Hoe dat verdeeld wordt is niet bekend en dus niet opgenomen in deze schatting.
Een belangrijke voetnoot bij deze berekening is dat het om schattingen gaat. De vaste inkomsten van Ajax en PSV in de Champions League zijn goed te berekenen, maar er komen ook variabelen bij kijken. Het is dus goed om in je achterhoofd te houden dat deze (fictieve) bijdrage geschat is. Ook is het maar de vraag of Ajax het kunststukje in de Champions League kan herhalen. Het bereiken van de halve finale is een knappe prestatie, daardoor zijn de inkomsten uit Europa ook extreem hoog bij de club uit Amsterdam.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login