Relatie Steijn en ADO gekenmerkt door wisselvalligheid

Reacties

Na ruim tweeëneenhalf jaar is het doek gevallen voor trainer Maurice Steijn bij ADO Den Haag. Onder Steijn eindigde ADO als vijftiende en negende in de eredivisie. De geboren Hagenaar presteerde wisselvallig en kon niet langer rekenen op de steun van de clubleiding.

Relatie Steijn en ADO gekenmerkt door wisselvalligheid

Steijn nam het stokje in de zomer van 2011 over van de succesvolle coach John van den Brom. Aan de voormalige linksback van de groen-gelen destijds de taak om de successen van de naar Vitesse vertrokken Van den Brom te continueren. Dat bleek al snel een onmogelijk opgave met het vertrek van sterkhouders Timothy Derijck (vertrok naar PSV), Dmitri Bulykin (Anderlecht) en Frantisek Kubik (AS Trencin).

Achterste rij v.l.n.r.: Coutinho, Leeuwin, Verhoek, Bulykin, Derijck en Immers. Voorste rij v.l.n.r. Toornstra, Kubik, Kum, Pique en Radosavljevic. Alleen Coutinho speelt nog in Den Haag.
Achterste rij v.l.n.r.: Coutinho, Leeuwin, Verhoek, Bulykin, Derijck en Immers. Voorste rij v.l.n.r. Toornstra, Kubik, Kum, Pique en Radosavljevic. Alleen Coutinho speelt nog in Den Haag.

Een half jaar later vertrok ook Wesley Verhoek uit Den Haag. De snelle buitenspeler tekende een contract bij FC Twente. Daarmee was Steijn behalve aanvoerder Derijck ook de complete voorhoede kwijt. Het gemis liet zich voelen met een vijftiende plaats aan het einde van het seizoen 2011/12. ADO eindigde één punt boven VVV-Venlo en ontliep ternauwernood de play-offs tegen degradatie.

Een seizoen later doen de Hagenaars het beduidend beter, met een negende plaats als eindresultaat. Toch leverde ook dat een lichte kater op. ADO ging op de slotdag van de competitie met 4-2 ten onder bij PEC Zwolle, waardoor niet ADO maar SC Heerenveen zich plaatste voor de play-offs voor Europees voetbal.

Hooggespannen
Met de negende plaats in het achterhoofd waren de verwachtingen voor het huidige seizoen hooggespannen. De plaatsen die rechtgeven op Europees voetbal zaten er geen moment in. Het seizoen begon met twee nederlagen tegen achtereenvolgens PSV (3-2) en Go Ahead Eagles (2-1). Nu, na 22 speelronden, is ADO hekkensluiter in de Eredivisie. De Hagenaars hebben net als NEC twintig punten.

De ploeg weet onder Steijn niet één keer een reeks van overwinningen neer te zetten. Iedere zege wordt afgewisseld met één of meerdere nederlagen op rij. De balans is ver te zoeken met zes overwinningen, twee gelijke spelen en liefst veertien (!) nederlagen. De verliespartij van afgelopen dinsdag in eigen huis tegen Heracles (3-0) bleek de druppel. Niet alleen voor de fans, maar ook voor de clubleiding.

Fraser
ADO Den Haag bevestigde woensdagmiddag, kort na het ontslag van Steijn, dat assistent Henk Fraser voorlopig de taken waarneemt. Komende vrijdag wacht zijn eerste klus als eindverantwoordelijke. De hekkensluiter gaat dan op bezoek bij nummer twee Vitesse.

Maurice Steijn coachte 98 officiële duels van ADO, hetgeen leidde tot 28 overwinningen, 23 gelijke spelen en 47 nederlagen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.