Reus en Götze strijden om koppositie Bundesliga

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Bundesliga. Voor de vijftiende speelronde is dat het duel tussen Borussia Mönchengladbach en Borussia Dortmund van zaterdagmiddag.

Reus en Götze strijden om koppositie Bundesliga


BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Klassering 2de plaats (met 29 punten uit 14 duels, doelsaldo: 23-9)

Vorm Oude tijden herleven in Mönchengladbach. In de jaren zeventig was de club een grootmacht in Duitsland en Europa, met vijf keer het landskampioenschap, drie keer de Duitse beker en twee keer de UEFA Cup (nu Europa League). Vanwege het dartele spel kreeg dat team, met Günther Netzer als leider, de bijnaam Die Fohlen (de veulens). De huidige ploeg won in deze competitie de laatste vier duels en is gedeeld koploper. De laatste keer dat BMG aan kop stond, was in het seizoen 1976/77 en toen werd de laatste landstitel veroverd.

Opvallend Borussia Mönchengladbach heeft dit seizoen thuis nog niet verloren. De onbetwiste vedette is Marco Reus. De 22-jarige middenvelder scoorde al tien keer en behoort met Mario Götze (19) van Borussia Dortmund tot de beste spelers van de Bundesliga. Beide supertalenten strijden in de topper in Borussia-Park om de koppositie en vechten daarnaast een prestigestrijd uit.

Afwezigen King (spierblessure).

BORUSSIA DORTMUND
Klassering 1ste plaats (met 29 punten uit 14 duels, doelsaldo: 29-9)

Vorm Als enige club in de Bundesliga is de uittredend landskampioen al acht duels op rij ongeslagen. De laatste nederlaag was tegen Hannover 96 (2-1) op 18 september. BVB is niet alleen afhankelijk van spits Robert Lewandowski (topschutter met negen treffers). Behalve de Pool hebben al tien andere spelers doelpunten gemaakt. De ster van de ploeg, Mario Götze, staat op vijf goals.

Opvallend Borussia Dortmund dekt zich alvast in tegen een vertrek van Götze en wellicht meer spelers. Zo lijfde de club inmiddels het zeventienjarige toptalent Leonardo Bittencourt in van Energie Cottbus, terwijl BVB ook een bod deed op Maximillian Beister (21) van Hamburger SV die als huurling bij Fortuna Düsseldorf speelt.

Afwezigen Koch (kruisband), Subotic (jukbeenbreuk), Sven Bender (kaakbreuk).

Sinds de oprichting van de Bundesliga in 1965 speelden beide ploegen 39 keer tegen elkaar in Mönchengladbach. De balans is duidelijk in het voordeel van de thuisclub met zestien zeges tegen negen voor de uitclub. De eerste ontmoeting, op 11 september 1965, was ook meteen de spectaculairste wedstrijd tot nu toe. Borussia Dortmund won in een knotsgek duel met 4-5. De grootste overwinning van Borussia Mönchengladbach was de 12-0 van 29 april 1978.

Seizoen Wedstrijd Uitslag
2005/06 Borussia Mönchengladbach - Borussia Dortmund 2-1
2006/07 Borussia Mönchengladbach - Borussia Dortmund 1-0
2008/09 Borussia Mönchengladbach - Borussia Dortmund 1-1
2009/10 Borussia Mönchengladbach - Borussia Dortmund 0-1
2010/11 Borussia Mönchengladbach - Borussia Dortmund 1-0


Bekijk hier al onze video's