Rijkaard met Galatasaray van 'een andere planeet'

De komende zes dagen zal blijken in hoeverre het Galatasaray van Frank Rijkaard op de rails staat. De Turkse club ontvangt zaterdag in het eigen Ali Sami Yen-stadion landskampioen Besiktas en neemt het vijf dagen later in het kader van de Europa League in Griekenland op tegen het Panathinaikos van trainer Henk ten Cate.

Rijkaard met Galatasaray van 'een andere planeet'

Zorgen hoeft Rijkaard zich op voorhand allerminst te maken. Onder leiding van de 46-jarige Amsterdammer realiseerde Galatasaray de beste competitiestart in elf jaar; de vier duels tot nu toe in de SüperLig leverden evenzovele zeges op. Inclusief de zes voorrondewedstrijden in de Europa League tegen Kobol Kostanay, Maccabi Netanya en Levadia Tallin staat de teller intussen op acht zeges en twee gelijke spelen.

Het heeft in de veelal opportunistische Turkse media geleid tot een stortvloed aan loftuitingen. Het spel van Rijkaards Galatasaray is de voorbije weken uitvoerig bewierookt, zeker nu de aanvalslust van de ploeg gepaard gaat met een regen aan doelpunten.

Cim Bom Bom scoorde 32 keer in tien officiële duels tegenover slechts zeven tegengoals. Reden voor het toonaangevende dagblad Fanatik het elftal van Rijkaard te bombarderen tot Uzay Takimi, ofwel 'het elftal van een andere planeet'.

Meest opvallende man aan de zijde van Galatasaray is tot dusverre de excentrieke Arda Turan. De technisch begaafde middenvelder stond de afgelopen jaren vaak aan de linkerkant geposteerd, maar heeft van Rijkaard een vrije rol achter de spitsen Abdul Kader Keita, Milan Baros en Harry Kewell gekregen. Een positie die hem op het lijft lijkt geschreven getuige zijn elf (!) assists en twee treffers in tien optredens.

Rijkaard heeft naast Arda Turan, Baros, Keita en Kewell de beschikking over diverse Turkse internationals – onder wie Hakan Balta, Servet Çetin en Sabri Sarioglu – en de van Atlético Madrid overgekomen doelman Leo Franco, de Congolese spits Shabani Nonda en de Braziliaanse international Elano.

Seizoen Wedstrijd Uitslag
2004/05 Besiktas-Galatasaray 0-0
2004/05 Galatasaray-Besiktas 1-0
2005/06 Galatasaray-Besiktas 3-2
2005/06 Besiktas-Galatasaray 1-2
2006/07 Galatasaray-Besiktas 1-0
2006/07 Besiktas-Galatasaray 2-1
2007/08 Galatasaray-Besiktas 2-1
2007/08 Besiktas-Galatasaray 1-0
2008/09 Galatasaray-Besiktas 4-2
2008/09 Besiktas-Galatasaray 2-1


Bekijk hier al onze video's