'Ritje in de achtbaan leidt Duitsland naar Europese titel'

Duitsland staat in de finale van het EK, maar de pers in het land is gematigd optimistisch. Die Mannschaft heeft erg veel geluk gehad, concluderen de Duitse kranten. 'We mogen dromen, want na elke slechte wedstrijd volgde een goede.'

'Deze aanval op de top is als een ritje in de achtbaan', vat Rheinische Post samen. 'Die Mannschaft presteert met pieken en dalen. Maar dat is typisch Duits. En aan het einde wacht de titel!' Ook Bild denkt dat Duitsland op 29 juni de beker omhooghoudt. 'Met zoveel geluk word je Europees kampioen. Het is wonderschoon en tegelijkertijd ook zo wreed. Einfach geil, zoals Lahm in de negentigste minuut de winnende treffer net onder de lat knalde, maar in de finale moet het tweehonderd procent beter.' 'Op de manier zoals we tegen Turkije negentig minuten hebben aangerommeld, worden we in de finale compleet overlopen door de snelle technici uit Rusland of Spanje. De verdediging blijft een zorgenkindje, zoals weer bleek uit de tegengoals tegen Turkije. Je wilt toch niet weten hoe de Russische wervelwind Arsjavin en de Spaanse ster Torres deze blunderende verdediging zullen afstraffen.' Toch was tegen Turkije niet alleen de defensie onder de maat, vindt Kicker. 'In de aanval gebeurde weinig doordachts, in de opbouw werd de bal verspeeld en in de verdediging werd de zwakte weer eens blootgelegd. Een duidelijk verraste Mannschaft liet zich tegen de gedreven en felle Turken de kaas van het brood eten.' 'Duitsland speelde zó nerveus en slordig dat op de tribune niet alleen Bundeskanzlerin Angela Merkel moet hebben gevreesd voor een goede afloop', vatte Die Welt het Duitse spel samen. Berliner Zeitung tot slot, nam spelmaker Michael Ballack als voorbeeld voor de haperende machine. 'Als hij op de helft van de tegenstander kwam, hijgde Mehmet Aurelio voortdurend in zijn nek en dat vond hij duidelijk niet leuk. Ballack moest vooral in defensief opzicht brandjes blussen. Zijn beste actie was in het eigen strafschopgebied toen hij de bal afpakte van Hamit Altintop en zo de counter inleidde, waaruit het 1-1 werd.'