RKC pakt eerste punt maar krijgt ook mentale dreun van Twente

Reacties

RKC Waalwijk heeft zaterdagavond tegen FC Twente zijn eerste zege van het seizoen door de vingers laten glippen. De Tukkers leken te gaan verliezen na een blunder van Lars Unnerstall, maar Carel Eiting redde een punt.

RKC pakt eerste punt maar krijgt ook mentale dreun van Twente
© Pro Shots
RKC Waalwijk
RKC Waalwijk
2 - 2
FC Twente
FC Twente

Voorafgaand aan de wedstrijd was er in Waalwijk een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan Johan Neeskens. Ricky van Wolfswinkel was zichtbaar ontroerd tijdens het herdenken van zijn schoonvader, de Oranje-held die eerder deze maand op 73-jarige leeftijd overleed.

Klik op de tekst boven de video om het moment te bekijken.

In het nieuwe jubileumshirt dat is ontworpen om het zestigjarig bestaan van de club volgend jaar extra kleur te geven, startte Twente voortvarend. In de elfde minuut werd de score al geopend, waarbij de Twente-speler die niet uit het oog mag worden verloren uit het oog werd verloren door de verdedigers van RKC. Sam Lammers liet zich uitzakken om een rol te spelen in het combinatiespel en Sem Steijn ging diep. Bart van Rooij was in de gelegenheid om voor te geven en zag de ruimte bij Steijn, die uit de voorzet van de rechtsback alweer zijn achtste goal van het seizoen maakte in de Eredivisie (0-1). Met dat aantal is de aanvallende middenvelder ook de topscorer.

Na die vroege tegenslag zakte de moed niet in de schoenen bij RKC, dat in de eerste acht speelrondes nog geen punt had gepakt. De ploeg van Henk Fraser viel als het even kon met durf aan en werd daar in de 23ste minuut voor beloond. Uit een voorzet van Juan Familia-Castillo scoorde gelegenheidsspits Richonell Margaret: 1-1.

Vroeg in de tweede helft werd het nog mooier voor RKC, waar Mohamed Ihattaren op de bank zat. Unnerstall maakte een grote fout na een pass van Van Rooij. De Duitse doelman die vlak voor de interlandperiode tegen Feyenoord ook al opzichtig in de fout ging, dacht geroutineerd Max Bruns aan te spelen, maar hij leverde de bal zo in bij Silvester van der Water. De rechtsbuiten van RKC profiteerde daar gretig van en plaatste de bal met zijn linker in het lege doel: 2-1.

Joseph Oosting probeerde tegen zijn oude club nog voor de ommekeer te zorgen. Hij bracht Eiting, Sayfallah Ltaief en Bas Kuipers binnen de lijnen om een slotoffensief vorm te geven. Twente kreeg kansen, via onder anderen Steijn, Mitchell van Bergen en Eiting, maar de gelijkmaker leek niet meer te vallen. RKC had de zege bijna binnen, maar in de extra tijd ging het toch nog mis. Oosting bleek een gouden wissel te hebben gedaan. Eiting kopte raak uit een corner van Steijn: 2-2.

Met een punt is de club uit Waalwijk wel van de hatelijke nul af. RKC kon de eerste Eredivisie-ploeg ooit worden die na negen speelrondes nog nul punten had. Aan die beschamende primeur is de ploeg van Fraser ontsnapt, hoe groot de teleurstelling ook zal zijn na het weggeven van de voorsprong. Bij Twente zal niet lang worden teruggedacht aan deze wedstrijd, donderdag wacht in de Europa League alweer een thuiswedstrijd tegen Lazio.

RKC Waalwijk Nederland

FC Twente Nederland

FC Twente Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2024/2025

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
PSV
9
9
0
0
29-6
+23
27
2
FC Utrecht
7
6
1
0
14-8
+6
19
3
Feyenoord
8
4
4
0
19-8
+11
16
4
AZ
9
5
1
3
18-7
+11
16
5
FC Twente
9
4
3
2
16-9
+7
15
* Actueel tot en met 19 okt. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.