Rosario schiet Nice naast Sociedad, Pascal Jansen onderuit bij Anderlecht

Woensdagavond is ook het nieuwe format van de Europa League in volle gang getrokken. Behalve de duels van AZ en FC Twente, waren er nog liefst zeven wedstrijden te bewonderen.

Galatasaray
Galatasaray
3 - 1
PAOK Saloniki

Op volle oorlogssterkte trad Galatasaray woensdag aan in de Europa League. Met Dries Mertens en Victor Osimhen als kopstukken in de frontlinie moest ex-Ajacied Dominik Kotarski, onder de lat bij PAOK Saloniki, het zwijgen opgelegd worden. Het Turkse publiek moest wachten tot na de rust om daar getuige van te zijn, toen Osimhen de bal op een Grieks been kopte en in het doel zag belanden (1-0).

Het leek toch mis te gaan voor de Turken. Giannis Konstantelias maakte namelijk diep in de tweede helft gelijk. Galatasaray herpakte zich echter snel, want Ynus Akgün en Mauro Icardi zorgden ervoor de de thuisploeg de volle buiten gewoon greep: 3-1.

Nice
Nice
1 - 1
Real Sociedad

OGC Nice kreeg woensdag de loodzware opgave om af te rekenen met Real Sociedad. Dat bleek een pittige, want al snel kwamen de Basken op voorsprong. Ander Barrenetxea opende de score. Dat doelpunt werd echter tenietgedaan door Pablo Rosario. De ex-PSV’er, afgelopen zomer nog begeerd door Ajax, maakte op slag van rust gelijk. Het bleek de eindstand, want Evann Guessand miste namens de thuisploeg een strafschop, waardoor er niet meer gescoord werd.

Anderlecht
Anderlecht
2 - 1
Ferencváros
Ferencváros

Pascal Jansen ging met Ferencvaros op bezoek bij Anderlecht, waar hij als trainer van AZ al eens mee afrekende in de Conference League. Voor Philippe Rommens een memorabel duel, want de voormalig speler van Go Ahead Eagles speelde als Belg op 27-jarige leeftijd voor het eerst een officiële wedstrijd in zijn vaderland. In de tweede helft zag hij tot zijn eigen afgrijzen zijn landgenoten echter juichen. Yari Verschaeren deed Jansen en Rommens namelijk pijn (1-0).

Uiteindelijk begon Jansen zijn Europese avontuur met een misstap, want Kasper Dolberg maakte er vanaf elf meter ook nog 2-0 van. Na de rode kaart van Nilson Angulo werd het nog even spannend. Verder dan de aansluitingstreffer van Adama Traoré kwam Ferencvaros alleen niet.

Dinamo Kiev
Dinamo Kiev
0 - 3
Lazio
Lazio

Enkele weken geleden hoopte Dinamo Kiev nog mee te doen in de Champions League. Tegen het Red Bull Salzburg van trainer Pepijn Lijnders ging het in de play-offs echter mis. Daardoor moesten de Oekraïners verder in de Europa League. Die entree bleek als een koude douche, want Lazio legde de thuisploeg op de slachtbank. Bij rust was het al 0-3, dankzij doelpunten van Boulaye Dia (twee keer) en Fisayo Dele-Bashiru. Daar bleef het bij voor Kiev. Niet voor Tijjani Noslin, want de ex-aanvaller van Fortuna Sittard mocht vlak voor tijd invallen, maar ging er na drie minuten al met een rode kaart af.

FC Midtjylland
1 - 1
1899 Hoffenheim

Tot eigen frustratie miste FC Midtjylland de Champions League, nadat het op onverklaarbare wijze werd uitgeschakeld door Slovan Bratislava in de play-offs. Dan moest het woensdag tegen Hoffenheim in de Europa League maar gebeuren. In de eerste helft ging dat uitstekend, want Darío Osorio zette de Denen op voorsprong. Het leek genoeg voor de zege, tot de blessuretijd aanbrak. En toen bleken het tóch Duitsers, want via Max Moerstedt redde Hoffenheim een puntje.

Ludogorets
Ludogorets
0 - 2
Slavia Praag

Sergio Padt mocht met het Bulgaarse Ludogorets weer in actie komen in de Europa League. De doelman kwam echter al vroeg in de problemen. Nadat Padt weifelend uitkwam, sloeg Slavia toe. Matej Jurásek rekende af met de geboden vrijheid (0-1). In de tweede helft werd het via Mojmír Chytil ook nog 0-2, waardoor de Bulgaren met een domper het toernooi begonnen.