Ruiz kan Eredivisierecord evenaren tegen FC Utrecht

Zondag wordt de Eredivisie hervat met drie inhaalduels van de achttiende speelronde. Koploper FC Twente gaat op bezoek bij FC Utrecht, dat zesde staat.

Ruiz kan Eredivisierecord evenaren tegen FC Utrecht


FC UTRECHTKlassering 6de plaatsFC Utrecht is dit seizoen bijzonder moeilijk te kloppen voor eigen publiek. De formatie van trainer Ton du Chatinier verloor deze competitie pas één van de negen thuiswedstrijden, tegen zes zeges en twee gelijke spelen. Die nederlaag kreeg op 8 november 2009 gestalte tegen SC Heerenveen (2-3). Alleen FC Twente, PSV en Ajax doen het op dat vlak beter dan de club uit de Domstad: zij zijn thuis nog ongeslagen.

Opvallend Van alle Eredivisieclubs haalt FC Utrecht dit seizoen het hoogste rendement uit spelhervattingen (strafschoppen niet meegerekend). De ploeg van Du Chatinier maakte op die manier al zeven doelpunten, op een totaal van 23 treffers. FC Utrecht scoorde vier keer uit een hoekschop, één keer uit een indirecte vrije trap en twee keer uit een directe vrije trap.

Afwezigen Mulenga (Afrika Cup), Silberbauer (geschorst), De Ruiter (knie), Schut (niet wedstrijdfit). Onzeker: Van Wolfswinkel (griep).

FC TWENTEKlassering 1ste plaatsFC Twente verloor dit seizoen - net als naaste belager PSV - nog geen enkele competitiewedstrijd. De eerste zeventien duels van deze competitie mondden uit in vijftien overwinningen en twee gelijke spelen. De laatste nederlaag van de Tukkers op het hoogste niveau dateert van de laatste speelronde van het vorige seizoen: op 10 mei 2009 had de formatie van trainer Steve McClaren met 1-0 het nakijken tegen Ajax in de Amsterdam Arena.

Opvallend Indien aanvaller Bryan Ruiz er tegen FC Utrecht in slaagt te scoren, dan evenaart hij een Eredivisierecord van Pierre van Hooijdonk. De 24-jarige Costa Ricaan zou dan voor de elfde keer op rij scoren in de vaderlandse topklasse. Van Hooijdonk deed dat in het seizoen 1993/94 als speler van NAC Breda.

Afwezigen Janssen (knie/disciplinair geschorst), Tioté, Osei (Afrika Cup), Akram (bovenbeen), Mihaylov (knie). <br /><br /> FC Utrecht en FC Twente staan in de Eredivisie voor de 39ste keer tegenover elkaar in de Galgenwaard. Van de 38 eerdere duels won de thuisploeg er dertien, tegen dertien gelijke spelen en twaalf nederlagen. De doelcijfers zijn bijna in evenwicht: 47-48.

Seizoen Wedstrijd Uitslag
2004/05 FC Utrecht-FC Twente 2-2
2005/06 FC Utrecht-FC Twente 1-3
2006/07 FC Utrecht-FC Twente 0-0
2007/08 FC Utrecht-FC Twente 0-1
2008/09 FC Utrecht-FC Twente 3-0


Bekijk hier al onze video's