Salaris Eredivisie stijgt naar 281 duizend euro

Reacties

Het gemiddelde salaris in de Eredivisie is gestegen naar 281 duizend euro bruto per jaar. Dat blijkt uit gegevens van de werkgeversorganisatie FBO, die jaarlijks de loonstrookjes van alle spelers analyseert. De salarisgegevens zijn bepalend voor het vaststellen van het bedrag dat voetballers afkomstig van buiten de Europese Unie komend seizoen moeten gaan verdienen.

Salaris Eredivisie stijgt naar 281 duizend euro

Vorig jaar was het gemiddelde met 279 duizend euro iets lager. Voor het vierde jaar op rij zijn spelers meer gaan verdienen, al zijn de lonen voorlopig nog niet op het peil van 2010. Destijds werd met 355 duizend euro het hoogste niveau ooit bereikt. Het salarisgemiddelde ligt niettemin nog steeds ruim boven dat van de premier. Anderzijds kan je ook zeggen dat Cristiano Ronaldo er maar drie dagen voor hoeft te werken.

Bovendien moeten we aantekenen dat de berekening een nogal vertekend beeld geeft. In de middenmoot en het rechterrijtje komt vrijwel geen speler aan de 281 duizend euro. Daar hebben de meeste clubs de betalingen ook al jaren niet meer opgeschroefd. De topclubs deden dat wel en zij trekken met hun miljoenensalarissen de loonkosten enorm omhoog.

Hoe hoger het salaris, hoe meer de clubs moeten neertellen voor aankopen die niet afkomstig zijn uit de Europese Unie. Deze regel is ooit bedacht om de Nederlandse opleidingen te beschermen. Het moet voorkomen dat een golf van derderangs aankopen de doorstroom van eigen talenten gaat blokkeren. Vandaar dat niet-EU-spelers minimaal 150 procent van het gemiddelde loon moeten verdienen. Komend seizoen moeten exotische aanwinsten dus een salaris ontvangen van minstens 422 duizend euro per jaar. Voor niet-EU-spelers van negentien en twintig jaar geldt een soepeler regime. Zij mogen tekenen als ze minimaal 211 duizend euro opstrijken.

Recent uitten onder anderen Frans van Seumeren (FC Utrecht) en Hai Berden (VVV-Venlo) kritiek op deze regelgeving. Met deze eisen is het vrijwel alleen voor Ajax, PSV en Feyenoord weggelegd om Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse talenten te strikken. Voor de topclubs is een loon van vier ton een schijntje, terwijl het voor veel andere clubs ongeveer het dubbele van hun salarisplafond is.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.