Salarisplafond moet ongezonde taferelen in Championship tegengaan
Het Championship was vóór corona al een van de ongezondste competities ter wereld. Door de enorme risico's die clubs nemen om de Premier League te bereiken, staan ze vrijwel allemaal in het rood. De competitie overweegt nu om een salarisplafond in te voeren.
Wigan Athletic heeft zelfs uitstel van betaling aangevraagd en vecht een reglementaire degradatie aan. Met fraaie salarissen die gezien de inkomsten eigenlijk niet te verantwoorden zijn, vissen clubs in een aantrekkelijke categorie spelers. Zo voetballen er op het tweede niveau van Engeland vijftien Nederlanders, die voor de meeste Eredivisie-clubs onhaalbaar zijn.
Om te voorkomen dat als gevolg van de coronacrisis de hele competitie als een kaartenhuis in elkaar stort, is voorgesteld een salarisplafond in te voeren. Het gaat om achttien miljoen pond per club (omgerekend 23 miljoen euro) die mag worden uitgegeven aan de selectie van 25 voetballers. Daarmee zouden spelers gemiddeld 800 duizend euro gaan verdienen. Dat is overigens nog altijd dik twee keer zo veel als het gemiddelde in de Eredivisie.
Wie mogelijk niet te maken krijgen met een salarisplafond zijn Brentford en Fulham. De twee clubs plaatsten zich deze week voor de finale van de play-offs om promotie naar de Premier League, die dinsdag op Wembley wordt gespeeld. Eerder promoveerden Leeds United en West Bromwich Albion al.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login