Schalke snakt naar zege in beladen 'Kohlenpot-derby'

Voetbal International blikt elk speelronde uitgebreid vooruit op een wedstrijd in de Bundesliga. Voor de vierde speelronde is dat het duel tussen Schalke 04 en Borussia Dortmund.

Schalke snakt naar zege in beladen 'Kohlenpot-derby'


SCHALKE 04
Klassering 17de plaatsMet grote aankopen als Klaas-Jan Huntelaar en Raúl waren de ambities hoog in Gelsenkirchen. Maar met nul punten uit drie wedstrijden en een 1-0 verlies in de eerste groepswedstrijd in de Champions League uit bij Olympique Lyon kent de ploeg een waardeloos begin van het prille seizoen. 'De ploeg heeft tijd nodig om in elkaar te vallen. We hadden pas laat de selectie compleet', verdedigd coach Felix Magath de matige resultaten.

'Maar we moeten eindelijk punten gaan pakken', toont de oefenmeester zich strijdbaar. 'Ik vraag het publiek om geduld met ons, maar weet ook dat als we Kohlenpot-derby tegen Borussia Dortmund winnen, ons publiek ons de slechte start gemakkelijker zal vergeven.' Magath staat na de matige start onder forse druk en die zal groter worden als de ploeg onderuit gaat tegen de eeuwige rivaal uit Dortmund.

Opvallend Raúl scoorde tot dusver 228 competitietreffers in zijn carrière, Huntelaar zit al op 150. Ondanks de aanwezigheid van deze garanties op doelpunten scoorde Schalke 04 dit seizoen slechts twee keer in vier officiële wedstrijden. Jefferson Farfán en Jermaine Jones zijn de enige spelers die het net vonden voor de ploeg van Magath.

Afwezigen Metzelder, Uchida, Hoogland, Pander, Kenia

BORUSSIA DORTMUND
Klassering 6de plaatsBorussia Dortmund begon het seizoen matig met een 2-0 nederlaag tegen Bayer Leverkusen, maar herstelde zich en won vervolgens de competitiewedstrijden tegen VfB Stuttgart (3-1) en VfL Wolfsburg (2-0). De al jaren met financiële problemen kampende club hield zich ook afgelopen zomer rustig op de transfermarkt. De grootste aankoop was Robert Lewandowski die voor een kleine vijf miljoen euro overkwam van het Poolse Lech Poznan.

Toch blijft de ploeg een stabiele middenmoter in de Bundesliga en rechtvaardigde met een keurige vijfde plaats afgelopen seizoen deelname aan de Europa League de huidige jaargang. Voor het derde seizoen is de 43-jarige Jürgen Klopp de technisch hoofdverantwoordelijke bij BVB. De coach laat zijn ploeg verzorgd en herkenbaar spelen. De fanatieke supporters die met 25 duizend man sterk Die Gelbe Wand, de staantribune achter een van de doelen in het Signal Iduna Park, vormen zijn vooralsnog tevreden.

OpvallendNuri Sahin is de man die bij Borussia de lijnen uitzet. De middenvelder, die drie jaar geleden nog een seizoen bij Feyenoord speelde, is hard op weg om een zeer grote meneer te worden in het Duitse voetbal. Tot dusver zag Turks bondscoach Guus Hiddink nog geen reden hem aan zijn selectie toe te voegen. Als Sahin echter zijn huidige vorm vasthoudt is dit echter slechts een kwestie van tijd. Afgelopen zaterdag opende hij op weergaloze wijze de score tegen Wolfsburg met een indrukwekkende pegel van 35 meter die feilloos in de kruising plofte.

Afwezigen Dédé, Hajnal, Zidan

Zeventien keer stapte Schalke 04 met een zege op zak van het eigen veld na een wedstrijd tegen Borussia Dortmund. Twaalf keer deelden de clubs de punten en negen keer nam Borussia de overwinning mee naar Dortmund na de immer beladen Kohlenpot-Derby.

Seizoen Wedstrijd Uitslag
2005/06 Schalke 04-Borussia Dortmund 0-0
2006/07 Schalke 04-Borussia Dortmund 3-1
2007/08 Schalke 04-Borussia Dortmund 4-1
2008/09 Schalke 04-Borussia Dortmund 1-1
2009/10 Schalke 04-Borussia Dortmund 2-1


Bekijk hier al onze video's