Scherp NEC haalt uit tegen armetierig FC Volendam

NEC had na een kwartier de drie punten al op zak. De Nijmegenaren walsten in de eerste helft over het weerloze FC Volendam heen. Na de 5-0 ruststand viel de ploeg van coach Mario Been een beetje stil: 6-1.

De wedstrijd in De Goffert was geen wedstrijd. In de negende minuut kwam NEC op voorsprong. Lasse Schöne zag dat de bal na zijn vrije trap zo maar in het Volendamse doel stuiterde, zonder dat de deigende Bas Sibum of doelman Jeroen Verhoeven ingrepen.

Vijf minuten later verkeek Verhoeven zich pijnlijk op een hoekschop van Schöne, waarna Ramon Zomer bij de tweede paal de bal met zijn linker binnenprikte. En in de zestiende minuut was het Jhon van Beukering die voor de beslissing én het hoogtepunt zorgde. Hij kreeg de bal op de rand van de zestien en krulde deze direct over de kansloze Verhoeven in de verre hoek: 3-0. Volendam stond erbij en keer ernaar. De mannen van trainer Frans Adelaar boden weinig weerstand. Pas na de derde NEC-goal kregen zij een paar kansjes en trof Gerson Sheotahul zelfs de paal. Maar niet veel later voerde de thuisploeg de score op. Van Beukering stuurde Saidi Ntibazonkiza weg, die de bal onder Verhoeven door tikte. En Dani Fernandez bereidde fraai de 5-0 van Van Beukering voor.

Na rust bleef NEC jagen op de grootste Eredivisiezege ooit. In het seizoen 1972/73 wonnen de Nijmegenaren met 7-0 van FC Den Bosch. Ditmaal bleef NEC steken op 6-1. Schöne tekende op het randje van buitenspel voor de zesde goal op aangeven van Rachid Bouaouzan: 6-0. Maar een kwartier voor tijd tekende Sheotahul alsnog voor een Volendamse goal. Een mooie nog ook: met rechts in de kruising.

NEC klimt naar de zevende plaats met 22 punten, dat zijn er evenveel als nummer zes PSV heeft. Volendam blijft laatste met zeven punten. Bij NEC maakte Collins John zijn debuut. De aanvaller viel het laatste half uur in bij de Nijmegenaren.