Schotse krant maakt excuses voor geruchtmakende voorpagina over Engelsen

Reacties

De Schotse krant The National heeft zich maandag verontschuldigd voor de voorpagina van afgelopen weekend. Daarop werd buurland Engeland aangevallen op een manier die, vindt de krant nu zelf, niet door de beugel kon.

Schotse krant maakt excuses voor geruchtmakende voorpagina over Engelsen
© Pro Shots
Spanje
Spanje
2 - 1
Engeland
Engeland

Te zien was hoe Rodri een voetbal in de vorm van een stereotype, corpulente Engelsman een schop gaf. Het bijschrift loog er ook niet om. 'Ze vullen jullie stranden, drinken al jullie bier, maken rotzooi op jullie pleinen. Ze eten de hele dag Engelse ontbijten in plaats van jullie heerlijke eten. Ze gaan met pensioen in jullie dorpen en profiteren van jullie sociale voorzieningen. Ze doen niet eens moeite om de taal te leren. The National zegt dat het tijd voor revanche is!'

De gevraagde revanche kwam er. Spanje versloeg de Engelsen, hetgeen tot euforie leidde in Spanje en tot veel leedvermaak ten noorden van Hadrian's Wall – de vroegere grens tussen Engeland en Schotland. Bij The National was het reden voor bezinning. De krantencover stuitte op overwegend negatieve reactie. De krant die zich inzet voor Schotse onafhankelijkheid werd beticht van anti-Engels sentiment en snobisme en heeft nu een mea culpa gepubliceerd.

'We willen behalve serieuze verslaggeving ook leuke dingen brengen. Dit was bedoeld als een geintje dat een beetje overdreven moest worden. We erkennen dat de voorpagina daar niet in is geslaagd. We hebben de feedback gehoord en de conclusie is dat we een fout hebben gemaakt. Deze cover overschreed grenzen. We zeggen sorry', viel te lezen in de krant van afgelopen maandag.

© The National

Drie jaar geleden had The National uiteraard ook een cover om de tegenstander van Engeland succes te wensen. Dat exemplaar, ter morele steun van Italië (boven), werd universeel gewaardeerd. Ook uit de bocht vliegen op grote toernooien is geen unicum: de voorpagina van de Daily Mirror voor Engeland – Duitsland op Euro 1996 (onder) veroorzaakte destijds een diplomatieke rel vanwege de verwijzingen naar bepaalde historische periodes.

© Daily Mirror
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.