Scorende Nederlanders beleven penaltywaanzin in Duitsland

De wedstrijd tussen FC Magdeburg en Greuther Fürth gaat de boeken in als een van de meest opmerkelijke van dit Tweede Bundesliga-seizoen. Niet omdat er met Mohamed El Hankouri en Martijn Kaars twee Nederlandse doelpuntenmakers waren, maar omdat er twee heel bijzondere strafschoppen werden toegekend.

© Viaplay
Magdeburg
Magdeburg
2 - 2
Greuther Fürth

De penaltygekte ontbrandde zondagmiddag al binnen een kwartier. Greuther Fürth-doelman Nahuel Noll ving een hoge bal op, hield deze even vast en rolde vervolgens Gideon Jung in. De verdediger was echter niet bij de les en dacht dat het een doeltrap was. Hij pakte de bal in zijn handen, waarna scheidsrechter Bastian Dankert niet anders kon dan de bal op de stip leggen.

Na afloop vertelde Jung bij Sky Sport dat hij een kleine black-out had. 'Ik had het meteen door toen hij floot. Ik zat helemaal in mijn eigen gedachten. Ik zat met mijn hoofd al bij de doeltrap, ook al was het er geen één. Daarom pak ik de bal in mijn handen. Dit mag mij absoluut niet gebeuren.'

Voormalig speler van Feyenoord, Willem II en FC Groningen El Hankouri zag zijn strafschop gekeerd worden, kreeg meteen daarna de bal voorgegeven en werkte toen alsnog de 1-0 binnen. Enkele minuten later kwam hij met een geniale steekpass buitenkant rechts op de proppen, waardoor landgenoot Kaars de voorsprong kon verdubbelen.

Net voor rust deed ook Magdeburg een duit in het penaltyzakje. Magdeburg-speler Jean Hugonet maakte net buiten het eigen strafschopgebied een sliding op aanvaller Roberto Massimo. Daniel Heber was er heilig van overtuigd dat er een vrije trap zou volgen en pakte de bal in de handen. Dankert floot echter niet voor de sliding, die wel degelijk de bal raakte, maar voor een handsbal van Heber.

'Ik wilde gewoon voorkomen dat de vrije trap snel genomen zou worden', verklaarde Heber na afloop. 'Dit moet wel de geschiedenis in gaan, er zijn zeker nog nooit twee van dit soort momenten geweest in één wedstrijd en in één helft.' De strafschop werd raak geschoten door Julian Green en een kwartier voor tijd zorgde Noel Futkeu voor een eindstand van 2-2.

Greuther Fürth-trainer Alexander Zorniger kon na afloop op een persmoment nauwelijks woorden vinden voor de penaltychaos. 'Ik heb nu ruim 600 wedstrijden als hoofdtrainer gespeeld en heb nog nooit zo'n penalty meegemaakt. En nu ineens twee daarvan in één wedstrijd, dat is wel heel gek.' In het wedstrijdverslag op de website van de Tweede Bundesliga werd gesproken van een duel 'waarin twee keer de bliksem insloeg in één wedstrijd.'