Sevilla woest na bezoek Valdano aan arbiter

Wat is er gebeurd in de kleedkamer van Iturralde González? Dat is de grote vraag die de Spaanse voetbalwereld beheerst nadat Real Madrid zich ten koste van Sevilla plaatste voor de finale van de Copa del Rey.

Sevilla woest na bezoek Valdano aan arbiter

Real verdedigde in Andalusië een 2-0 voorsprong, maar zag Sevilla al binnen een minuut op 1-0 komen. Vervolgens signaleerde grensrechter Rafael Guerrero op slag van rust dat Zinedine Zidane een elleboogstoot had uitgedeeld aan Pablo Alfaro, waarna de Franse spelmaker met rood van het veld moest. De bekerfinale leek Real uit de vingers te glippen.

Dat had ook Jorge Valdano in de gaten. De technisch directeur van Real voegde zich tijdens de pauze in de kleedkamer van de scheidsrechter en daar ging hij zo tekeer tegen Iturralde González, dat hij door de politie uit het kleedlokaal moest worden verwijderd. De spelers van Sevilla passeerden de kleedkamer toen Valdano daar luidkeels zijn verhaal deed en vroegen op hun beurt de Argentijn wat hij te zoeken had in het voor hem verboden terrein. Volgens een ooggetuige wilden enkele spelers Valdano zelfs te lijf gaan, ware het niet dat de politie dit fysieke geweld voorkwam.

De opgefokte Sevilla-spelers gingen na rust op zoek naar een tweede treffer, maar zagen hun zoektocht al in de 53ste minuut ernstig gefrustreerd worden door Iturralde González. De Baskische arbiter stuurde verdediger Javi Navarro van het veld, vanwege een makkelijk gegeven tweede gele kaart. Tot woede van Sevilla. Uiteindelijk overleefde Real de avond in stadion Pizjuán.

Maar alles wat Sevilla lief heeft, schreeuwde moord en brand en wees naar de rol van Valdano, voorzitter José Maria del Nido voorop. 'Ik wil dat wordt onderzocht wat er zich heeft afgespeeld in de kleedkamer. Er zijn mensen wiens namen bekend zijn, die spraken over de druk die daar is uitgevoerd, voordat de scheidsrechter Valdano uit zijn kleedkamer liet zetten door de politie.'

Scheidsrechter Iturralde González meldde aan Radio Marca wat Valdano zou hebben geroepen. 'Het is een schande! Het is ondenkbaar. Je moet je erg veilig voelen om te doen wat jij hebt gedaan', vertelde de arbiter. 'Maar hij heeft me niet beledigd', benadrukte de leidsman, die wel in zijn rapport vermeldde dat het bestuurslid van Real ongevraagd zijn kleedkamer in kwam.

Valdano gaf ook toe dat hij in de kleedkamer van de scheidsrechter is geweest, maar ontkende er uit te zijn gezet. 'Ik was niet blij, maar ik ging niet naar de kleedkamers om met Iturralde te praten. Ik kwam hem per ongeluk tegen en heb dingen gezegd die ik normaal niet zou zeggen. Het is niet altijd makkelijk om je kalmte te bewaren.'

Ook verdediger Pablo Alfaro had geen goed woord over voor Valdano. 'Het gedrag van Valdano is pathetisch. Ik kan het me nog wel voorstellen van iemand die op het veld staat en vol met emotie zit, maar voor hem is er geen enkele reden. Ik had altijd een hoge dunk van hem, tot vandaag.'

Bekijk hier al onze video's