Slechts leegverkoop houdt Eredivisie financieel op de been

Reacties

De KNVB heeft de jaarcijfers van de clubs in het betaald voetbal bekendgemaakt. Het beeld wat naar voren komt, is duidelijk: Nederlandse clubs blijven alleen uit de diepe rode cijfers door een totale leegverkoop.

Slechts leegverkoop houdt Eredivisie financieel op de been

Het bedrijfsresultaat van de Eredivisie-clubs was in 2013/14, net als in het voorgaande seizoen, 31 miljoen euro negatief. Bij het nettoresultaat, waarin ook incidentele baten zoals transfers zijn meegenomen, bleef er nog een verlies van circa negen ton over.

Dat de financiële crisis zijn weerslag heeft gekregen op het betaalde voetbal blijkt wel uit de sponsorinkomsten van de clubs. Ten opzichte van het seizoen 2009/10 zijn deze met circa 25 miljoen euro afgenomen. Dit wordt weliswaar gecompenseerd door inkomsten op de wedstrijddag en de televisiedeal met FOX, maar internationaal verliest Nederland de slag. Dat Ajax, het braafste jongentje van de klas, onlangs uit de topdertig van de Deloitte Money League viel, was wat dat betreft een teken aan de wand.

In het seizoen 2009/10 leden de clubs gezamenlijk nog een verlies van 72 miljoen euro, waarop een kentering werd ingezet. Twee jaar later maakte de Eredivisie twintig miljoen euro winst, maar in de afgelopen twee seizoenen was het nettoresultaat weer licht negatief. Het omkeren van de diepe rode cijfers ging gepaard met steeds slechtere resultaten in Europa.

De laatste jaren een bekend beeld: een Nederlandse club die treurt na een vroegtijdige Europese uitschakeling.
De laatste jaren een bekend beeld: een Nederlandse club die treurt na een vroegtijdige Europese uitschakeling.

In de voorgaande twee seizoenen presteerden volgens de coeffiëntenranglijst van de UEFA respectievelijk negentien en vijftien landen beter dan Nederland. Ook in deze jaargang pakken vooralsnog vijftien landen, waaronder Kroatië en Wit-Rusland, meer punten.

Transfers
Gezien de jaarcijfers van de Eredivisie kan dat geen verrassing zijn. Ten opzichte van het seizoen 2009/10 werd er namelijk 25 miljoen euro bespaard op salariskosten, wat vaak een goede indicatie is van de kwaliteit die op het veld staat. Bovendien dekken clubs de negatieve bedrijfsresultaten af met transferinkomsten. Voor het tweede jaar op rij werd er voor bijna honderd miljoen euro (2012/13: 99,4 miljoen, 2013-14: 98,7 miljoen) aan spelers verkocht. Een kleine zestig miljoen daarvan werd opnieuw geïnvesteerd in transfers, maar het resterende bedrag werd gebruikt om gaten in de begroting te dichten.

Zo is de Eredivisie verworden tot een huis waarvan steeds een deel van de inboedel verkocht moet worden om aan de hypotheeklasten te voldoen, maar op een bepaald moment is er geen bank meer over om op te zitten. Ook deze zomer verloor de Eredivisie met Daley Blind (Manchester United), Stefan de Vrij (Lazio), Graziano Pellè (Southampton), Dusan Tadic (Southampton) en Alfred Finnbogason (Real Sociedad) weer zijn beste spelers.

Jupiler League
De cijfers van de Jupiler League zijn al helemaal een bloedbad. Op het tweede niveau in Nederland is het bedrijfsresultaat 7,5 miljoen negatief en bleven er netto nog rode cijfers van 3,7 miljoen over. Vorig seizoen maakte de Jupiler League netto nog een winst van 6,2 miljoen. (Pieter Zwart)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.