Slordig Arsenal verspeelt in extremis 'zekere zege'

Een blunder van Gaël Clichy en een fout van scheidsrechter Mike Dean kostten Arsenal de zege op Birmingham City. In de slotseconden kwamen The Blues alsnog op 2-2.

Arsenal leek de zege veilig op zak te hebben. De klok toonde aan dat er ruim tweeënhalve minuut van de vier minuten blessuretijd waren verstreken toen Clichy makkelijk de bal uit zijn zestien kon ruimen. Kón, want de Franse linksback aarzelde net iets te lang en verkeek zich in de snelheid van Stuart Parnaby, die de bal afpakte.

Clichy probeerde zijn fout goed te maken en tikte de bal weg voor de voeten van Parnaby, maar nadat de laatste zich liet vallen wees scheidsrechter Dean ten onrechte naar de stip. James McFadden knalde de 2-2 binnen.

Het was een forse tegenvaller voor de woeste aanvoerder William Gallas en zijn Gunners. Het duel was ook begonnen met een forse domper. Want al in de derde minuut moest Eduardo Da Silva van het veld met een gebroken been na een drieste tackle van Martin Taylor. De speler van Birmingham kreeg daarvoor de rode kaart, maar hij zag zijn ploeg wel op voorsprong komen door een fraaie rake vrije trap van McFadden in de 28ste minuut.

Arsenal kwam na rust echter goed terug. Theo Walcott scoorde tweemaal, de eerste omdat doelman Maik Taylor de bal had laten vallen nadat Emmanuel Adebayor in zijn rug was gesprongen. De tweede dankzij een fraaie solo-actie. Adebayor had vervolgens de wedstrijd moeten beslissen, maar hij koos voor zichzelf en verzuimde de bal breed te leggen op de vrijstaande Nicklas Bendtner, die een leeg doel voor zich had. Ook dáárdoor kon Birmingham in de slotfase nog gelijkmaken.

Koploper Arsenal heeft een voorsprong van zes punten op Manchester United, dat zaterdagavond nog in actie komt op bezoek bij Newcastle United. Birmingham klimt naar de zestiende plaats met één punt meer dan nummer achttien Reading.