Southgate geeft tekst en uitleg over 'ingecalculeerd risico' in Engelse selectie

Reacties

Luke Shaw speelde zijn laatste wedstrijd dit seizoen in februari en kwam überhaupt slechts vijftien duels in actie namens Manchester United dit voetbaljaar door verschillende blessures. Toch kreeg hij een oproep voor het EK en bondscoach Gareth Southgate legt uit waarom hij dat een 'ingecalculeerd risico' vindt.

Southgate geeft tekst en uitleg over 'ingecalculeerd risico' in Engelse selectie
© Pro Shots

'Voor de positie van linksback hebben we een ingecalculeerd risico genomen met Luke Shaw. Hij is het risico waard om te nemen', vond Southgate, die weinig linkspoten achterin tot zijn beschikking heeft, waar de spoeling op rechts juist heel ruim is. Mede daarom krijgt Shaw een oproep voor het EK, hoewel hij pas op z’n vroegst in de tweede groepswedstrijd tegen Denemarken minuten zou kunnen maken.

'Dat is mede vanwege zijn ervaring die hij als linksback met zich meebrengt en ook aanvallend kan hij het verschil maken.' Voormalig PSV’er Jarrad Branthwaite viel als linkspoot af in de voorselectie. 'Hij heeft een fantastisch seizoen gedraaid, maar voor hem komt een EK nog wat te vroeg', zei de bondscoach, ondanks een overvloed aan rechtspoten achterin.

Harry Maguire kreeg geen oproep en ook dat had te maken met het grote aantal rechtspoten, maar dat viel juist in het nadeel uit van de United-verdediger. De laatste toernooien werden er telkens negen verdedigers opgeroepen en dat aantal wilde Southgate weer.

'Als we op hem (Harry Maguire, red.) hadden moeten wachten, dan hadden we tien verdedigers in de selectie en dat zou niet goed geweest zijn voor de balans in de selectie. Dan deden we ons op andere posities tekort. Harry toonde weliswaar herstel, maar in de groepsfase hadden we niet over hem kunnen beschikken. Het was een moeilijke beslissing, want je weet wat hij voor Engeland en mij als manager heeft betekend.' Volgens de bondscoach zijn Lewis Dunk, Marc Guehi en Ezri Konsa goede vervangers voor Maguire centraal achterin.

Zonder Marcus Rashford, Jordan Henderson en Maguire ontbreekt er veel ervaring in de selectie van Engeland. 'Jordan Pickford, Kyle Walker, John Stones, Declan Rice en Harry Kane', noemde Southgate desgevraagd toch een flink aantal 'leiderstypes' op. 'En Kieran Trippier zit daar ook heel dicht tegenaan.'

James Maddison en Jack Grealish waren andere opvallende afwezigen in de selectie van Engeland. 'Zij hadden ook iets kunnen brengen, dus dat waren moeilijke beslissingen', erkende Southgate. 'We staan ​​achter onze beslissingen, maar we hadden ook een andere weg kunnen inslaan. Deze spelers zijn big characters, fantastische teamgenoten en geweldige jongens om mee te werken. Dus het was vervelend om dat nieuws aan hen te moeten overbrengen.'
Bekijk hier al onze video's
Meer Engeland
Meer over Engeland
Meer L. Shaw
Meer over L. Shaw
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.