Spaans feestje compleet: Rodri en Yamal vallen in de prijzen

Reacties

Rodri is uitgeroepen tot beste speler van het EK. De Spaanse middenvelder is de opvolger van Gianluigi Donnarumma, die de eretitel de vorige editie op zijn naam bracht. Lamine Yamal mag zich het grootste talent van het toernooi noemen.

Spaans feestje compleet: Rodri en Yamal vallen in de prijzen
Spanje
Spanje
2 - 1
Engeland
Engeland

Rodri speelde een ijzersterk toernooi, maar kon de gewonnen finale tegen Engeland niet voltooien. De controleur bleef in de rust geblesseerd achter in de kleedkamer en werd vervangen door Martín Zubimendi. Vanaf de bank zag Rodri zijn ploeggenoten de EK-titel grijpen. Een andere invaller, Mikel Oyarzabal, zorgde in de 87ste minuut voor het winnende doelpunt.

De verkiezing

Vanaf het EK 1996 bepaalt een team technische waarnemers van de UEFA de beste speler van het toernooi. Tijdens het toernooi in Duitsland bestaat dat team uit twaalf leden, onder wie Frank de Boer, Fabio Capello, David Moyes en Ole Gunnar Solskjaer. Op basis van data stellen de technische waarnemers iedere wedstrijd een rapport op.

Daarbij wordt rekening gehouden met de individuele prestaties en de impact van de spelers op zijn ploeg, maar ook of de speler een positieve houding had en met respect voor de tegenstander speelde. 'Het is een geweldige manier om de toplanden in de gaten houden en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen', zei Solskjaer over zijn rol in het panel.

Eerdere winnaars

Toernooi Speler Land
EK 1996 Matthias Sammer Duitsland
EK 2000 Zinedine Zidane Frankrijk
EK 2004 Theodoros Zagorakis Griekenland
EK 2008 Xavi Hernández Spanje
EK 2012 Andrés Iniesta Spanje
EK 2016 Antoine Griezmann Frankrijk
EK 2020 Gianluigi Donnarumma Italië

Talent van het EK

Met Yamal bracht Spanje ook de beste jonge speler van het toernooi voort. Yamal vierde zaterdag pas zijn zeventiende verjaardag, maar liet zich de afgelopen weken gelden tussen de gevestigde orde. Dankzij vier beslissende voorzetten kroonde het toptalent van Barcelona zich tot assistkoning van het EK. Dat leverde hem ook de titel 'Talent van het EK' op.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.