Spanje komt tegen Tunesië met schrik vrij

Tunesië maakte zich voorzichtig op voor een stunt. Maar Spanje rechtte moeizaam de rug en trok het Afrikaanse bolwerk alsnog onderuit. Invaller Raúl wierp de eerste rake steen (3-1).

De eclatante overwinning op Oekraïne had in het Spaanse kamp ogenschijnlijk wat gemakzucht veroorzaakt. Want anders was niet te verklaren hoe de ploeg van Luis Aragonés zich zo verkeek op het toch lager ingeschaalde Tunesië.

Al in de achtste minuut ging het fout voor Spanje. Ziad Jaziri troefde eerst Carles Puyol met een schouderduw af, om vervolgens met wat geluk de bal bij Jawhar Manari te krijgen. De Tunesische middenvelder had twee pogingen nodig, maar was wel succesvol: 0-1.

Tunesië, geschrokken van de even onverwachte als snelle voorsprong, overleefde bibberend de fase na de openingstreffer. Spanje moest ook nog bekomen van de verrassende start van het duel in Stuttgart, want profiteren van de Tunesische onzekerheid zat er niet in.

Gaandeweg de wedstrijd drong het bij Tunesië steeds meer door dat er een stunt mogelijk was. Natuurlijk was de ploeg van Roger Lemerre enkele keren goed weggekomen, zoals bij de redding op de lijn van Anis Ayari bij een kopbal van Xabi Alonso. Sinds 1978 heeft Tunesië niet meer het genoegen mogen smaken van een overwinning op het WK. En vooralsnog blijft die winst ook 28 jaar later nog niet haalbaar. Hoewel het Spaanse aanvalsspel genoeg tekenen vertoonde van ongeloof, kwam Spanje halverwege tweede helft langszij.

Bij de gelijkmaker waren de twee wissels Joaquin en Cesc Fabregas betrokken. De derde invalkracht Raúl, in de rust ingebracht, vervulde de rol van afmaker. Dat juist de Madrileense aanvaller de treffer voor zijn rekening nam was bijzonder. Hoeveel vraagtekens waren gezet bij zijn fysieke gesteldheid en zijn status van topspits? In ieder geval was het Raúl die de ondergang van Tunesië inluidde. De Noord-Afrikanen konden niet meer omschakelen naar een offensieve tactiek, nadat Fernando Torres een klein kwartier voor het einde Spanje op voorsprong had gezet.

Fernando Torres maakte het karwei in de laatste minuut af. Zijn strafschop, gegeven na een overtreding van Alaeddine Yahay, ging er met wat geluk in. Maar het verzekerde Spanje van de zege én van kwalificatie voor de tweede ronde.