Spanje verslaat Frankrijk en is mogelijk tegenstander Oranje in EK-finale

Reacties

Haalt het Nederlands elftal de finale van het EK, dan wacht een ontmoeting met Spanje. De Spanjaarden hebben dinsdagavond in een spectaculaire eerste halve finale Frankrijk verslagen. Lamine Yamal en Dani Olmo groeiden in München uit tot de helden van La Roja.

Spanje verslaat Frankrijk en is mogelijk tegenstander Oranje in EK-finale
© Pro Shots
Spanje
Spanje
2 - 1
Frankrijk
Frankrijk

In de thuishaven van Bayern München speelde Kylian Mbappé voor het eerst sinds het breken van zijn neus in de eerste groepswedstrijd tegen Oostenrijk zonder masker. Dat leek een bevrijdend effect te hebben op de sterspeler van Frankrijk, die vrijdag nog verrassend weinig impact had in de kwartfinale tegen Portugal. Mbappé werd vroeg in de wedstrijd al gelanceerd, maar kwam niet tot een schot doordat Jesús Navas zeer alert het gat dichtliep. Even later was het wel raak voor Frankrijk. Mbappé vond met een indraaiende voorzet Randal Kolo Muani en de spits van Paris Saint-Germain kopte de bal voorbij Unai Simón. Die 0-1 in de negende minuut was pas de eerste treffer van Franse makelij uit open spel dit EK.

Zo pakte de keuze van Didier Deschamps voor Kolo Muani goed uit. De Franse bondscoach had ook Ousmane Dembélé een basisplaats gegeven, wat als gevolg had dat Antoine Griezmann op de bank moest plaatsnemen. Bij Spanje waren er geen verrassingen. Luis de la Fuente had bij afwezigheid van de geblesseerde Pedri voor Olmo als nummer 10 gekozen en rekende voor impulsen vanaf de flanken op de klasse van Nico Williams en Yamal.

Laatstgenoemde had zich in de vierde minuut al laten zien met een fraaie voorzet op Fabián Ruiz, die van dichtbij een grote kopkans had gemist. In de 21ste minuut ging Yamal voor eigen succes en dat leverde EK-historie op. De zestienjarige rechtsbuiten handelde snel toen de bal voor zijn voeten viel. Hij legde de bal goed voor zijn linker en haalde vanaf ruim twintig meter uit. Dat leverde een van de mooiste goals tot nu toe van dit EK op. De bal zoefde voorbij Mike Maignan via de binnenkant van de paal de verre hoek in: 1-1. Yamal kroonde zich met die knal tot de jongste doelpuntenmaker ooit op een EK. De dribbelaar wordt zaterdag zeventien jaar oud, daags voor de finale.

Het was Olmo die Spanje kort na de gelijkmaker weer een flinke stap dichter naar de finale in Berlijn hielp. Olmo controleerde de bal op fenomenale wijze in het strafschopgebied van de Fransen nadat William Saliba een voorzet van Yamal had weggekopt. Na zijn aanname zette hij Aurélien Tchouaméni op het verkeerde been door de bal met buitenkant rechts mee te nemen. Olmo schoot hard en laag richting de verre hoek en zag de bal via Jules Koundé in het doel eindigen: 2-1. Na wat aarzelen bij de UEFA kreeg de speler van RB Leipzig de treffer op zijn naam.

Door het scoreverloop moest Frankrijk eigenlijk pas voor het eerst dit toernooi écht de aanval gaan zoeken. Deschamps bouwde de druk op de Spaanse defensie in stappen op. Na ruim een uur bracht hij Griezmann, Bradley Barcola en Eduardo Camavinga binnen de lijnen. In het tactische steekspel hield De la Fuente zijn meest dreigende aanvallers langer dan vrijdag in de kwartfinale tegen Duitsland binnen de lijnen. De aanwezigheid van de zo snelle en gevaarlijke Yamal en Williams dwong de Fransen tot voorzichtigheid.

De Fransen hadden moeite om Mbappé in kansrijke positie te vinden. Veel grote kansen bleven uit. Deschamps hoopte daar verandering in te brengen door met Olivier Giroud een kwartier voor het einde een aanspeelpunt binnen de lijnen te brengen. In de 86ste minuut leek de bal dan eindelijk goed te vallen voor Mbappé. De Fransen op de tribune veerden op, maar de grootste bron van hoop miste rust in de afwerking en schoot over. Een grotere kans kreeg Frankrijk niet meer. Na de vijf minuten extra tijd barstte het Spaanse feest los. Het is voor de vijfde keer ooit dat Spanje de finale van een EK heeft gehaald.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.