Sparta en Heracles Almelo halen uit

De eerste drie ploegen in de Gouden Gids Divisie maakten hun posities waar. Heracles Almelo en Sparta Rotterdam deden dat met grote cijfers.

Heracles Almelo-FC Dordrecht 4-1 FC Dordrecht maakte het Heracles Almelo in de eerste helft lastig. Mirano Carrilho zette de Rijnmondse ploeg halverwege de eerste helft met zijn eerste goal in Dordtse dienst op voorsprong. Op slag van rust bracht Kwame Quansah de krachtsverhoudingen met de gelijkmaker tot uitdrukking. In de tweede helft nam Heracles Almelo snel afstand van FC Dordrecht, dat door een eigen doelpunt van Gérard de Nooijer op het verkeerde spoor terecht kwam. Via Niels ten Hoeve en Remon de Vries liep de ploeg van Peter Bosz uit naar een ruime overwinning (4-1).

Emmen-Sparta Rotterdam 0-5Sparta Rotterdam had geen kind aan Emmen. Trainer Mike Snoei kon al na enkele minuten al wat rustiger achterover leunen. Danny Koevermans had de Kasteelclub op een voorsprong gezet. In de tweede helft was het de beurt aan Mustapha Riga, die met een zuivere hattrick de Sparta-overwinning veiligstelde. Ricky van den Bergh, topscorer in de Gouden Gids Divisie, pikte een doelpuntje mee en bepaalde de eindstand op 5-0.

Haarlem-VVV-Venlo 0-2 VVV-Venlo bleef in het spoor van Heracles en Sparta. De Limburgse ploeg rekende af met Haarlem. Bas Jacobs gaf na een kwartier het goede voorbeeld, dat halverwege de tweede helft werd gevolgd door Rik Platvoet. Het was zijn tweede treffer in de drie wedstrijden die hij speelde sinds zijn terugkeer bij VVV-Venlo.

FC Volendam-FC Eindhoven 3-1 De twaalfde nederlaag voor FC Eindhoven tekende zich acht minuten voor rust af. Shelton Martis bewees zijn eigen ploeg een slechte dienst door eigen doelman Wilburt Need te passeren. De gelijkmaker van Jeroen van de Kerkhof bleek niet voldoende, want door toen doen van Sandro Calabro en Sebastiaan Steur bleven de punten in Volendam.

Helmond Sport-AGOVV Apeldoorn 7-1 Ivan Cvetkov was de grote man bij Helmond Sport. De Bulgaarse spits besliste het duel in de eerste helft met een zuivere hattrick. AGOVV Apeldoorn deed na rust via Jurrick Juliana wat terug. Maar dat bleek niet meer dan een korte opleving. Via Esad Razic, Lindsay Wilson, Jurgen Streppel en Erik van de Ven liep Helmond uit naar een monsterzege.

TOP Oss-FC Zwolle 0-0 FC Zwolle verloor bij TOP Oss (0-0) niet alleen twee punten. Ook Ruud Berger zal voorlopig niet tot de beschikking staan van trainer Spijkerman. De aanvaller kreeg in de slotfase een rode kaart wegens een slaande beweging.

Go Ahead Eagles-Fortuna Sittard 1-1Joos van Barneveld voorkwam met een doelpunt in de laatste minuut dat Fortuna Sittard zonder punten uit Deventer vertrok. De Limburgse aanvallende middenvelder maakte zo het openingsdoelpunt van Go Ahead Eagles (Bartels) ongedaan. Cambuur Leeuwarden-MVV 2-0 Cambuur Leeuwarden was te sterk voor MVV, dat door toedoen van Thijs Houwing en Koen Brack de lange terugreis zonder punten moet maken. Cambuur blijft door de zege goed meedoen in de derde periode.

Excelsior-BV Veendam 1-2 Excelsior liet zich de kaas van het boord eten. Jeppe Curth had de Kralingse ploeg na een kwartier aan een voorsprong geholpen. Maar in de laatste twintig minuten greep BV Veendam z’n kans. Paul Weerman maakte gelijk, waarna in de laatste minuut Gerard Wiekens de Groningse ploeg zelfs de volle winst bezorgde.