Sparta wil tegen FC Utrecht laatste strohalm grijpen

De Eredivisie is zondag toe aan de voorlaatste speelronde. Voetbal International blikt vooruit op het duel tussen het kwakkelende Sparta Rotterdam en subtopper FC Utrecht.

Sparta wil tegen FC Utrecht laatste strohalm grijpen


SPARTA ROTTERDAMKlassering 16de plaatsZeventien wedstrijden onderweg stond Sparta Rotterdam nog op de elfde plek, één punt boven de huidige nummer acht FC Groningen. Na de winterstop zette het verval zich echter al gauw in.
De Kasteelclub begon de hervatting van de Eredivisie met twee gelijke spelen en twee nederlagen alvorens VVV-Venlo op bezoek in Spangen met 2-0 onderuit ging. Nadien dook Sparta nog verder de ranglijst af omdat de ploeg in negen duels niet verder kwam dan drie puntendelingen.

Opvallend Waar Sparta in eigen huis zijn puntenaantal ook na de winterstop nog wel enigszins kon opschroeven was het op vreemde bodem maar tot weinig in staat. Met het opmerkelijke 1-1 gelijkspel bij PSV als enig noemenswaardig succesje grossierden de Rotterdammers vooral in ruime nederlagen.

Tijdens de laatste vier uitduels werkte Sparta in negatieve zin aan zijn doelsaldo: 2-13. Met de lastige uitwedstrijd bij FC Groningen op de laatste speeldag lijkt het aankomende thuisduel met FC Utrecht de laatste strohalm voor de ploeg van de kersverse crisismanager
Aad de Mos. Grijpt ze die niet, dan lijken de play-offs voor promotie/degradatie welhaast een feit. Afwezigen Boakye (knie), Rutjes (hak), Strootman (enkel), Knol (hamstring).

FC UTRECHTKlassering 7de plaatsFC Utrecht had in maart met vier achtereenvolgende zeges op NEC (1-0), VVV-Venlo (0-1), Willem II (0-3) en RKC Waalwijk (2-0) niet beter kunnen presteren maar het trof wel louter tegenstanders uit het rechterrijtje. Op bezoek bij het om directe plaatsing voor Europees voetbal strijdende AZ (2-0 verlies) bleek dat de Domstedelingen allang niet meer de stugge vechtploeg van de eerste seizoenshelft zijn. Met dertig punten stond FC Utrecht toen nog vijf punten voor op de Alkmaarders, die de mannen van Du Chatinier inmiddels op een achterstand van negen punten hebben gezet.

Opvallend Ondanks het lichte verval kan Utrecht zich opmaken voor de play-offs om Europees voetbal. De investeringen aan het begin van het seizoen hebben hun uitwerking niet gemist, want de club uit de Domstad heeft nu al meer punten (49) behaald dan in de afgelopen drie seizoenen na 34 wedstrijden.

In het seizoen 2005/06 eindigde Utrecht zesde met een mogelijk nog te evenaren eindtotaal van 55 punten. De jaren daarna waren met 48 punten in 2006/07 (negende), 46 punten in 2007/08 (tiende) en 44 punten in 2008/09 (negende) een stuk minder succesvol.
De 31 tegentreffers zijn bovendien van recordniveau. Sinds 1990/91 (27) werd de Utrechtse defensie niet meer zo weinig gepasseerd als tijdens dit seizoen. Afwezigen Loval (hamstring), De Ruiter (knie). Onzeker: Schut (enkel/wreef).

Sparta kan zijn laatste thuiswedstrijd – waarin alleen winst telt – van het seizoen met vertrouwen tegemoet zien. De laatste jaren moest FC Utrecht Het Kasteel regelmatig met lege handen verlaten. In de algehele historie zegevierden de Rotterdammers in 24 van de 36 duels.

Seizoen Wedstrijd Uitslag
2001/02 Sparta Rotterdam-FC Utrecht 3-1
2005/06 Sparta Rotterdam-FC Utrecht 0-1
2006/07 Sparta Rotterdam-FC Utrecht 1-1
2007/08 Sparta Rotterdam-FC Utrecht 2-1
2008/09 Sparta Rotterdam-FC Utrecht 1-0


Bekijk hier al onze video's