Spurs krijgt negental Liverpool op de knieën in extremis van thriller

Liverpool is na een geweldig spektakelstuk in extremis onderuit gegaan tegen Tottenham Hotspur. Een eigen doelpunt van Joël Matip velde in de zesde minuut van de extra tijd het vonnis over het negental. Ook verloren The Reds doelpuntenmaker Cody Gakpo.

© Viaplay
Tottenham Hotspur
2 - 1
Liverpool
Liverpool

In aanloop naar de kraker ging het in Engeland vooral over Spurs-manager Ange Postecoglou. De oefenmeester bleek zijn hele leven hartstochtelijk supporter van Liverpool te zijn geweest, maar parkeerde dat sentiment in aanloop naar de topper. De Australiër veroverde de harten van het Engelse publiek, terwijl hij Spurs een geweldige start van het seizoen bezorgde. Dat deed hij met Micky van de Ven als drijvende kracht in de defensie.

Hij stond ook zaterdag weer op het wedstrijdformulier en trof bij de tegenstander twee ploeggenoten van Oranje: aanvoerder Virgil van Dijk en Gakpo. Voor dat duo was er in aanloop naar de aftrap goed nieuws te horen geweest. Het ongenaakbaar geachte Manchester City had namelijk een pijnlijke nederlaag geleden op bezoek bij Wolverhampton Wanderers. Daardoor kon Liverpool de macht in de Premier League grijpen.

Jones verliest hoofd
Zo begon het dan ook aan de wedstrijd. Alexis Mac Allister en Mohamed Salah waren meteen gevaarlijk. In moordend tempo gingen de ploegen tekeer. Al snel ging ook Spurs daar in mee. De thuisploeg bevestigde de topvorm en voetbalde bij vlagen soepel onder de pressie van Liverpool uit. Toch was het Gakpo die nog binnen een kwartier voor de derde keer gevaar kon stichten namens de gasten. Doelman Guglielmo Vicario kon echter reddend optreden. Het schoot alle kanten op, waardoor de aanwezige fans getrakteerd werden op een spektakel.

Na 25 minuten veranderde alles. In het hoge tempo ging het Curtis Jones, juist een van de dirigenten in het spel van Liverpool, even te snel. De middenvelder zette zijn voet over de bal en raakte tegenstander Yves Bissouma op vervelende wijze. Even leek Jones weg te komen met een gele kaart, maar na interventie van de video-arbiter kon scheidsrechter Simon Hooper niets anders doen dan hem van het veld sturen. Het dwong Liverpool-manager Jürgen Klopp om zijn elftal te herstructureren.

Gakpo staat op in spektakelstuk
Spurs maakte gebruik van het overtal en nam het initiatief volledig over. James Maddison gaf de eerste waarschuwing, maar zijn schot werd op fraaie wijze gekeerd door Alisson Becker. Even later was het wél prijs, maar wel aan de andere kant. Een vlijmscherpe counter kwam via Salah bij Luis Diaz. De Colombiaan vertrok en rondde klinisch af. De pijlsnelle aanvaller stond alleen buitenspel, waardoor het feest niet doorging. Direct na de treffer waren er twijfels over de beslissing. Het onderstreepte echter nog een keer de hoge amusementswaarde voor de neutrale toeschouwer.

Tekst gaat verder onder de foto.

Luis Diaz in buitenspelpositie.
© Viaplay

Het venijn van de eerste helft zat hem in het slot. Maddison, die Liverpool al eens waarschuwde, speelde op fenomenale wijze Richarlison vrij. De Braziliaan vond Heung-min Son, die weg was gelopen bij Van Dijk en de score opende (1-0). Spurs rook bloed en zocht meteen naar de tweede treffer, maar Richarlison trof de paal. Terwijl het wachten leek op de capitulatie van Liverpool, draaide die ploeg de wedstrijd weer op onnavolgbare wijze op. Diep in blessuretijd was het Gakpo die raak schoot. Uit de draai schoot de gehavende Oranje-aanvaller knap raak (1-1).

Liverpool met rug tegen de muur
Na de rust keerde Gakpo niet meer terug. Diogo Jota verving de doelpuntenmaker en als een sneltrein hervatte het duel zich. Maddison zette Alisson aan het werk en zweepte de Spurs-fans op. Iets wat Son even later ook deed. De Zuid-Koreaan scoorde zelfs, nadat hij wederom Van Dijk aftroefde, maar stond buitenspel. Liverpool stond met de rug tegen de muur, maar werd helemaal achteruit gedrukt, nadat Jota in een tijdsbestek van een minuut twee gele kaarten kreeg. Daardoor moesten The Reds met negen (!) man overeind zien te blijven.

Met Van Dijk als grote leider van de defensie knokte Liverpool om een punt aan het gevecht over te houden. Tijdens de grote omsingeling van Spurs deed Klopp in de slotfase ook nog een beroep op de frisse benen van Gravenberch. Met de middenvelder moest het gelijke spel over de streep getrokken worden. Dat leek op heroïsche wijze te lukken, maar in de zesde minuut van de extra tijd ging het alsnog mis. Een eigen doelpunt van Joël Matip zorgde voor een eruptie van vreugde in Londen, waardoor Spurs en Van de Ven het voetbalgevecht als grote winnaar afsloten en een klein volksfeest ontketende.