Superknal Emanuelson beslist leuke topper

Ajax en FC Groningen maakten er vooral in de tweede helft een spectaculair duel van. Urby Emanuelson besliste met een enorme uithaal de wedstrijd tussen de nummers één en drie in het voordeel van Ajax: 3-2.

Dat Ajax won, was gezien het spelbeeld verdiend te noemen, al deden de bezoekers amper onder voor de thuisploeg. Veel had het ook niet gescheeld of de Groningers hadden de punten meegenomen naar De Euroborg.

De ploeg van coach Ron Jans leidde een kwartier voor tijd immers met 1-2 en had vlak voor de winnende treffer van Emanuelson twee grote kansen via Mark-Jan Fledderus en Koen van de Laak. De eerste faalde alleen voor Maarten Stekelenburg, de tweede zag zijn inzet door Hedwiges Maduro van de lijn worden gehaald.

Zo werd het 3-2 in plaats van 2-3. Emanuelson ontsnapte vliegensvlug over de as, omspeelde Evgeniy Levchenko en haalde vanaf twintig meter verwoestend en hoog uit. Bas Roorda was kansloos.

In De Arena was het gapen voor rust en genieten erna. In de 51ste minuut scoorde Ryan Babel nadat Bruno Silva en doelman Roorda elkaar in de weg liepen bij een voorzet van Wesley Sneijder. Het was het startsein voor een vermakelijke tweede helft.

Tien minuten later leidde FC Groningen. Eerst benutte Levchenko een strafschop na een overtreding van Gabri op Fledderus, vervolgens profiteerde de zeer lastige Luis Suárez van weifelend ingrijpen van Stekelenburg.

Maar nadat Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar enkele grote kansen hadden gemist, blunderde ook Groningen-goalie Roorda. Gehinderd door Huntelaar liet hij een voorzet van John Heitinga glippen, waarna Babel de 2-2 binnentikte.

Door de zege behoudt Ajax de koppositie. FC Groningen verloor zijn ongeslagen status en zag het gat met Ajax groeien tot vier punten.