Superstart krijgt vervolg: Jans wint met Utrecht ook in Groningen

FC Utrecht blijft maar winnen. Ook op bezoek bij FC Groningen stapte de formatie van Ron Jans met drie punten van het veld. Daardoor bezetten de Domstedelingen niet alleen de knappe tweede plaats, maar is ook nooit beter aan de competitie begonnen.

FC Groningen
0 - 1
FC Utrecht
FC Utrecht

In Euroborg leek de ploeg van Jans, die een rijk verleden als speler en coach heeft in het hoge noorden, al na twaalf minuten op voorsprong te komen. David Min schoof de bal in de korte hoek, maar uiteindelijk bleek hij nipt buitenspel gestaan te hebben. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük keurde de treffer na het inmiddels bekende lijnenspel in de VAR-kamer dus niet goed.

Een kleine tien minuten later stond de thuisploeg wel op achterstand. Yoann Cathline kreeg alle ruimte om naar binnen te dribbelen en krulde de bal via de binnenkant van de paal in de verre hoek: 0-1.

De ploeg van coach Dick Lukkien probeerde voor rust wel gevaarlijk te worden, maar kon nooit echt doorpakken. Grote kansen waren er weinig, maar door de nipte marge van FC Utrecht bleef het wel spannend.

Met Leandro Bacuna in de gelederen, hij zat net als doelman Etienne Vaessen op de bank omdat het duo zich verslapen had, bleef dat in het eerste kwartier van de tweede helft ook zo. Het thuispubliek ging vervolgens achter de thuisploeg staan, maar tot een gelijkmaker kwam het ook in een slotoffensief niet meer. Supersub Brynjolfur Willumsson kreeg de gelijkmaker ondanks de nodige dreiging en een flinke kopkans in de slotfase ook niet meer op het scorebord. Het degelijke FC Utrecht hield de 0-1 voorsprong, al ging dat af en toe met moeite, intact.

Zodoende staat Utrecht na acht duels op zeven zeges en één remise. Nooit werden er zoveel punten gehaald uit de eerste acht duels. In De Galgenwaard, waar eerder dit seizoen met een knipoog al kartonnen kampioensschalen te zien waren, wacht volgende week een volgende test. Dan komt Feyenoord op bezoek.

Hoe anders is het verhaal bij FC Groningen. De eerste twee competitieduels werden knap omgezet in zeges, maar inmiddels is al zeven keer op rij niet gewonnen in de Eredivisie. Omdat de laatste vier optredens allemaal verloren werden is de veertiende plek het resultaat.