Suárez en Lindgren laten Ajax nog hopen op titel

Ajax won met 2-1 van FC Groningen en mag nog altijd hopen op het landskampioenschap. In stadion Euroborg zorgden twee oud-spelers van FC Groningen ervoor dat de Amsterdammers de titelkansen intact hielden.

Luis Suárez maakte de winnende goal. In de 66ste minuut tikte hij bij de tweede paal met zijn rechter een afgemeten voorzet van Dennis Rommedahl voorbij doelman Brian van Loo. De goal van de Amsterdamse Uruguayaan bleek de genadeklap voor Groningen, dat in de minuten die volgden nimmer Ajax kon vastzetten voor het doel van Maarten Stekelenburg. Al hadden Sepp De Roover en Stefan Nijland nog twee kansjes.

Een eerdere voorsprong had Ajax zich nog wel laten ontfutselen. In de negentiende minuut was het Rasmus Lindgren die de bal na een voorzet van Edgar Davids ongehinderd en beheerst binnenknikte. Maar die voorsprong werd in de blessuretijd van de eerste helft nog ongedaan gemaakt door Matias Cahais, die van dichtbij Maarten Stekelenburg klopte met een kopbal na een vrije trap van De Roover. De overwinning kwam Ajax het meest toe. FC Groningen deed weinig onder, en was zowel in de openingsfase van de eerste helft als in het eerste kwartier na rust erg sterk. De ploeg van coach Ron Jans kreeg ook aardige kansen, maar Mark-Jan Fledderus en Berry Powel misten, terwijl Marnix Kolder de lat trof met een kopbal.

Maar zowel na de 0-1 als de 1-2 oogde Groningen machteloos. Eenmaal op achterstand had de thuisploeg grote moeite om voor gevaar te zorgen en hadden de bezoekers de wedstrijd ogenschijnlijk onder controle. Ajax had daar minder problemen mee. Het was aan enkele knappe reddingen van keeper Van Loo te wijten dat de Amsterdammers geen grotere voorsprong hadden genomen, want de doelman hield met name Klaas-Jan Huntelaar een paar keer knap van scoren af.

Ajax deed dus wat het moest doen. Het won van FC Groningen en zal zondag in De Arena ook van Heracles Almelo moeten winnen om kans te maken op het kampioenschap. Tegelijkertijd zal PSV dan moeten verliezen van Vitesse.