Team Gerets deelt weer tik uit aan Nederlanders

De avond van het 109-jarig bestaan van Ajax eindigde in mineur. Na verlenging plaatste Olympique Marseille zich voor de kwartfinale van de UEFA Cup. Het was de derde keer dat de ploeg van trainer Eric Gerets een Nederlandse ploeg elimineerde. Eerder waren de Fransen te sterk voor PSV (in de poulewedstrijden van de Champions League) en FC Twente, dat in de vorige UEFA Cup-ronde werd uitgeschakeld na het nemen van strafschoppen.

Ajax kwam twee keer op voorsprong tegen Olympique Marseille, maar de Amsterdammers konden uitschakeling in het UEFA Cup-toernooi niet voorkomen. Na 2-1 in de reguliere speeltijd, dezelfde score als vorige week in Frankrijk, sloeg Marseille toe in de verlenging: 2-2.

Het door blessures en schorsingen gehavende Ajax toonde moed door de aanval te zoeken. Suárez kreeg al vroeg in de wedstrijd een grote kans, zoals hij later nog twee goede mogelijkheden onbenut liet. De Uruguayaan kweet zich beter van zijn taak als aangever.

Na 33 minuten verstuurde Suárez een steekpass op Eyong Enoh. De Kameroener ontsnapte aan buitenspel en rondde koel af oog in oog met doelman Steve Mandanda. Het was zijn eerste doelpunt in het shirt van Ajax.

Lang hield de 1-0 voorsprong geen stand. Marseille sloeg toe bij de eerste de beste aanval die volgde na de goal van Enoh. Bakary Koné legde bal achter de Ajax-defensie en Mamadou Niang pikte de bal op en passeerde de weifelend uitkomende doelman Kenneth Vermeer met een schot door de benen: 1-1.

Ajax was na de gelijkmaker wel de iets betere ploeg, maar Marseille bleef vrij eenvoudig op de been. Een bevlieging van Suárez bracht redding voor Ajax. De aanvoerder speelde zich prachtig vrij in het strafschopgebied en legde de bal met buitenkant rechts op het hoofd van Sulejmani, die eenvoudig voor 2-1 kon zorgen.

Ook op achterstand maakte Marseille weinig aanstalten de aanval te zoeken. De Fransen loerden op een paar kleine kansen. Het beslissende doelpunt was niet eens een kans te noemen. Boudewijn Zenden schoot een vrije trap in de muur, maar de Ajacieden anticipeerden niet goed op de afvallende bal. Taye Taiwo en Mamadou Samassa wonnen kopduels en Tyrone Mears gaf van dichtbij het beslissende zetje. De 2-2 betekende uitschakeling voor Ajax.