Tiental PSV komt tegen dapper Sparta met de schrik vrij

PSV heeft ook in de achtste speelronde van dit Eredivisie-seizoen weer de volle buit gepakt. De koploper worstelde zich in eigen huis langs Sparta Rotterdam, dat vrijwel de gehele tweede helft tegenover tien man stond, maar die overtalsituatie niet wist uit te buiten: 2-1. In blessuretijd hielpen de bezoekers nog twee enorme kansen om zeep én werd er een goal afgekeurd vanwege buitenspel.

PSV
PSV
2 - 1
Sparta Rotterdam

PSV speelde dinsdagavond in de Champions League met 1-1 gelijk tegen Sporting Portugal en kreeg na afloop veel complimenten voor het vertoonde spel. Peter Bosz liet optekenen dat hij dit niveau van zijn ploeg ook in de Eredivisie verwachtte, want dat had hij dit seizoen nog niet gezien. Maar tegen Sparta kon PSV de goede midweekse prestatie geen vervolg geven.

Net als in de kampioenswedstrijd van vorig seizoen kwam Sparta brutaal voor de dag in het Philips Stadion én op een vroege voorsprong. In de tiende minuut braken Arno Verschueren en Tobias Lauritsen door en scoorde de Noor op aangeven van de Belg. Dat doelpunt kwam niet uit de lucht vallen, want Sparta was simpelweg sterker begonnen dan PSV.

Klik eerst op de tekst boven de video om de beelden te kunnen bekijken.

De thuisploeg herpakte zich ook niet direct. PSV had het moeilijk, maar kreeg uit het niets wel een enorme kans voor Guus Til, die op aangeven van Richard Ledezma (hij speelde omdat Mauro Júnior bij de afwezigheid van Joey Veerman en Jerdy Schouten naar het middenveld was gestuurd) op Nick Olij kopte. Verder hield Sparta vrij moeiteloos stand.

Na ruim een halfuur scoorde PSV desondanks twee keer in een paar minuten tijd. Eerst werd een kansloos ogend afstandsschot van Olivier Boscagli van richting veranderd door Verschueren, waardoor Olij kansloos was. Dat was de keeper even hierna ook bij een schitterende goal van Luuk de Jong: hij kroop bij een voorzet van Boscagli voor Mike Eerdhuijzen en zette PSV met zijn individuele klasse op een 2-1 voorsprong.

Een volgende domper voor Sparta was het uitvallen van Lauritsen. De geblesseerd geraakte spits werd vervangen door Shunsuke Mito en hij had vlak voor rust de gelijkmaker moeten maken, na een afgemeten voorzet van Pelle Clement. De geheel vrijgelaten Mito raakte de bal echter niet goed en schoot van dichtbij naast.

Rood voor Dams
Matteo Dams was de verdediger die Mito even uit het oog was verloren en kort na rust zag de linksback er in verdedigend opzicht opnieuw niet goed uit. Na het keren van een inzet van Til schoot Olij de bal snel naar voren, richting de weg sprintende Camiel Neghli. Hij kreeg de bal niet goed mee en werd gestuit door Dams, die met een directe rode kaart (vanwege het neerhalen van een doorgebroken speler) naar de kant werd gestuurd.

PSV moest zodoende met tien man verder en Sparta rook zijn kans. De gasten probeerden direct een volgende klap uit te delen, maar kwamen niet in de buurt van een gelijkmaker. PSV verdedigde geconcentreerd en gaf niets weg. Ruim twintig minuten voor tijd verloor de thuisploeg aanvoerder De Jong met een hoofdwond, nadat hij met zijn hoofd op dat van Clement was gebotst. Ook de Sparta-middenvelder werd uit voorzorg naar de kant gehaald.

Met Ricardo Pepi (PSV) en Joshua Kitolano (Sparta) binnen de lijnen kwam de thuisploeg erg dicht bij de beslissende 3-1, toen Til op de lat schoot. Sparta bleef in leven en kreeg in blessuretijd nog twee enorme kansen om een punt te pakken in Eindhoven. Eerst werkte Mito de bal van dichtbij over; vervolgens dwong Rick Meissen Walter Benítez tot een redding.

Daarna dacht Mike Eerdhuijzen Sparta alsnog een punt te schenken. De verdediger schoof de bal langs Benítez in het net, maar de vlag ging omhoog voor buitenspel. Dat was een juiste beslissing van de grensrechter en dus sleepte PSV zijn 2-1 voorsprong over de streep. De koploper is na acht competitiewedstrijden nog steeds foutloos; na de interlandbreak wacht de uitwedstrijd tegen AZ.