Toen Deportivo nog top was en Roy Makaay Camp Nou veroverde
Nu het voetbal al een tijdje stil ligt, is het vooral veel terugdenken aan betere tijden. Dat doen zeker ook de fans van Deportivo La Coruña. De Spaanse club is inmiddels ver afgezakt, maar was rond de eeuwwisseling nog een grote club in La Liga. Roy Makaay was een hoofdrolspeler in het succesverhaal. Vandaag zeventien jaar geleden kreeg de Nederlander Camp Nou stil.
Voetballers roepen in ieder interview dat individuele prijzen niet van belang zijn en dat het vooral om de teamprestaties gaat. Daar zal best een kern van waarheid in zitten, maar er is toch geen spits op deze aardbol die niet van de Gouden Schoen droomt. De prijs voor topscorer van Europa ging vier keer naar een Nederlander. De laatste landgenoot die de award in ontvangst mocht nemen? Roy Makaay, in het seizoen 2002/03. Hij maakte in dit voetbaljaar 29 goals voor Deportivo en bleef als speler uit een topcompetitie Mateja Kezman, die 35 keer scoorde voor PSV in de lager aangeschreven Eredivisie, voor.
Makaay bevestigde met de prijs zijn status als clublegende van Deportivo. De Galiciërs hadden de Nederlander in 1999 overgenomen van Tenerife en de samenwerking tussen spits en club werd een groot succes. Deportivo was in de jaren negentig al een paar keer dicht bij de landstitel gekomen, maar steeds ging het op het beslissende moment toch nog mis. Met Makaay aan boord was het wél raak. In het eerste seizoen met de voormalig Vitessenaar in de spits legde Deportivo beslag op de eerste landstitel uit de geschiedenis van de club.
Het succes smaakte naar meer. Deportivo bleef meedoen in de top van La Liga, maar werd in de seizoenen 2000/01 en 2001/02 steeds tweede, achter respectievelijk Real Madrid en Valencia. Barcelona was in deze seizoenen overigens geen serieuze titelkandidaat te noemen. Na het vertrek van Louis van Gaal slaagden Llorenc Serra Ferrer en Carles Rexach er niet in om de Catalanen vooruit te helpen en in mei van 2002 keerde Van Gaal terug voor een tweede periode in het Camp Nou. Het bleek een verkeerde keuze te zijn. In januari van 2003 moest de Nederlander alweer vertrekken. Barcelona stond op dat moment twaalfde (!) in La Liga. Dat is vandaag de dag toch iets onvoorstelbaars.
Zo slecht als het ging met Barcelona, zo goed ging het dus met Deportivo. De ploeg van Javier Irureta deed ook in het seizoen 2002/03 weer serieus mee om het kampioenschap en dat was voor een behoorlijk deel te danken was aan de scoringsdrift van Makaay. De spits maakte doelpunten als nooit tevoren en reisde op 12 april 2003, vandaag zeventien jaar geleden, dan ook vol zelfvertrouwen af naar Camp Nou. Bij Barcelona stond Patrick Kluivert, zijn belangijkste concurrent voor een plek in de punt van de aanval van het Nederlands elftal, in de spits. Makaay was tot op het bot gemotiveerd om wat te laten zien.
#OnThisDay 🔙 in 2003...
— LaLiga English (@LaLigaEN) April 12, 2020
💙👑 Roy Makaay conquered the Camp Nou with @RCDeportivo! #StayHome #LaLigaSantander pic.twitter.com/d1BdOUUvyp
Het werd een mooie avond voor Makaay. De spits scoorde tweemaal en hielp Deportivo daarmee aan een 2-4 overwinning. Makaay kwam in Barcelona op 22 competitiedoelpunten in een seizoen terecht, een evenaring van zijn persoonlijke record uit het kampioensjaar bij Depor, en prikte er in het restant van het seizoen nog zeven bij. Het was echter niet voldoende voor een volgende titel. De hoofdprijs ging opnieuw naar Real Madrid, met Real Sociedad als verrassende nummer twee. Deportivo eindigde als derde, Barcelona als zesde.
Het jaar van de Gouden Schoen en het glansoptreden in Camp Nou betekende het afscheidsjaar van Makaay. De spits maakte een toptransfer naar Bayern München, waartegen hij in de Champions League nog vier keer had gescoord, en verdiende daar de bijnaam Das Phantom. Met de carrière van Makaay bleef het prima gaan, maar de glorietijden van Deportivo waren na het seizoen 2003/04 (waarin de ploeg opnieuw als derde eindigde) voorbij. De ploeg zakte weg naar de middenmoot en degradeerde in 2010, 2012 en 2018 uit La Liga. Bij laatstgenoemde degradatie stond Clarence Seedorf als hoofdtrainer voor de groep.
Deportivo zit nu voor het tweede seizoen op rij in de Segunda División en een terugkeer naar La Liga is erg ver weg. Sterker nog, als huidige nummer negentien van de ranglijst moet de enkelvoudig landskampioen zelfs vrezen voor een nog verdere afzakking in de Spaanse voetbalpiramide. De tijden met Makaay in de spits, Champions League-voetbal in Riazor en jaarlijks strijden om de landstitel liggen heel ver achter Los Blanquiazules. De supporters kunnen alleen nog maar dromen van een avond zoals die van zeventien jaar geleden in Catalonië.
Barcelona: Bonano; Reiziger, Frank de Boer, Puyol, Gabri; Gerard (61. Luis Enrique), Mendieta (75. Riquelme), Thiago Motta; Overmars (78. Rochemback), Kluivert, Saviola
Deportivo: Juanmi; Manuél Pablo (46. Víctor Sánchez), Naybet, Berenguel, Romero; Silva, Sergio; Scaloni, Valerón (80. Duscher), Fran (68. Capdevila); Makaay
Scoreverloop:
2. Saviola 1-0
15. Scaloni 1-1
23. Motta 2-1
50. Makaay 2-2
63. Makaay 2-3
74. Sergio 2-4
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login