Toen Maradona als een vechtersbaas zijn vertrek bij Barcelona inluidde

Reacties

Het is ongetwijfeld een van de dieptepunten uit de carrière van Diego Armando Maradona, de Copa del Rey-finale van 1984 tegen Athletic Bilbao. Het is vandaag 36 jaar geleden dat de Argentijnse voetballegende zijn laatste wedstrijd voor Barcelona speelde. Daarna vond hij met veel bombarie de uitgang.

Toen Maradona als een vechtersbaas zijn vertrek bij Barcelona inluidde
© Imago

Het conflict tussen Maradona en Bilbao begon al vroeg in het seizoen 1983/84, zijn tweede in dienst van Barcelona. De thuiswedstrijd tegen de Basken werd met 4-0 gewonnen, maar door een snoeiharde tackle van Andoni Goikoetxea, 'de slager van Bilbao' genoemd, viel Maradona met een beenbreuk uit. Na drie maanden maakte hij al zijn rentree en scoorde hij meteen twee keer tegen Sevilla.

Maradona zorgde dat seizoen voor elf goals in zestien competitieduels, maar dat was niet genoeg om Barça aan de titel te helpen. De club eindigde op de derde plek achter Real Madrid en kampioen Bilbao. De finale van het toernooi om de Copa del Rey ging tussen Barcelona en Bilbao, waardoor Maradona opnieuw oog in oog kwam te staan met onder anderen Goikoetxea. Niet alleen hij, maar het complete elftal van Bilbao deed er in de wedstrijd alles aan om Maradona van de bal af te houden.

Geoorloofd of niet geoorloofd, Bilbao haalde Maradona op alle mogelijke manieren neer. Met succes, want de Basken wonnen met 1-0 door een vroege goal van Endika. Na het laatste fluitsignaal knapte er iets bij Maradona. Hij kreeg het aan de stok met Miguel Sola en er ontstond een massale vechtpartij, waarbij de ene na de andere karatetrap te zien was. Een schande voor het voetbal, zag ook het bestuur van Barcelona. 'Toen ik dat zag, wist ik dat we niet met hem verder konden gaan', zei een van de bestuursleden later in het boek Maradona: The Hand of God.

Maradona had al regelmatig ruzie met het bestuur van Barcelona en ook de clubleiding was niet helemaal tevreden. De Argentijn was bijvoorbeeld te vaak geblesseerd, ook afgezien van de beenbreuk. Na de bekerfinale diende Maradona een transferverzoek in en toen hij door de Spaanse bond voor liefst drie maanden werd geschorst vanwege zijn rol in de vechtpartij, werd het voor de club makkelijker om dat verzoek te honoreren. Napoli hapte toe voor iets meer dan tien miljoen euro.

Voor de Italianen was het een droomtransfer. Maradona groeide in Napels uit tot een legende en leidde de club naar de eerste landstitel in 1987 en een tweede in 1990. Hij won er ook nog de Coppa Italia, de Supercoppa en in 1989 de UEFA Cup. Nog altijd is Pluisje erg geliefd bij de aanhang van Napoli.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.