TOP Oss wint dankzij blunderend AGOVV

TOP Oss heeft de eerste zege binnen in de play-offs om promotie en degradatie. FC Zwolle en Haarlem kwamen niet verder dan een gelijkspel.

TOP Oss-AGOVV Apeldoorn 3-0
Een uur lang leek er weinig aan de hand voor AGOVV, dat defensief de zaakjes goed op orde leek te hebben. Want tot de 57ste minuut had TOP geen kans gehad, al was AGOVV ook weinig gevaarlijk geweest.

Maar vanaf de 57ste minuut kwam daar verandering in. Doelman Raimond van der Gouw (foto) stompte verkeerd na een hoekschop van Guillermo Zschüsschen, waarna de bal in het Apeldoornse doel verdween. Het was het begin van het einde voor AGOVV.

Een kwartier voor tijd verspeelde Driss El-Akchaoui de bal, waarna Marcel van der Sloot uithaalde en de bal fortuinlijk onder de grabbelende Van der Gouw zag glippen. Twee minuten later kopte AGOVV-verdediger Peter de Waal de bal in de voeten van Davy Zafarin, die met hulp van diezelfde De Waal Van der Gouw verschalkte met een van richting veranderd schot, en zo de eindstand op 3-0 bepaalde.

Indien TOP vrijdag in Apeldoorn niet verliest, plaatst de ploeg van coach Hans de Koning zich voor de tweede ronde van de play-offs. Wint AGOVV dan volgt een derde duel.

FC Zwolle-Haarlem 1-1
De uitslag deed het spelbeeld recht. Haarlem had voor rust het overwicht en enkele goede kansen en raakte een keer de lat, Zwolle (dat voor rust ook al een keer het aluminium had geraakt) was na rust de betere.

Laurens ten Heuvel zorgde in de 56ste minuut voor de voorsprong van Haarlem. Hij ontsnapte aan buitenspel en bleef koel alleen voor de keeper. Maar de ploeg van coach Gert Aandewiel moest tien minuten later alweer een gelijkmaker toestaan. Santi Kolk, de topscorer van de Gouden Gids Divisie, tekende voor de 1-1 door vanaf de rand van de zestien raak te schieten.

Mocht vrijdag in Haarlem één van beide ploegen winnen, dan plaatst die zich voor de tweede ronde. Bij een gelijkspel volgt op Tweede Paasdag een derde ontmoeting.