Topclubs bekennen snel kleur over BeNeLiga
Nog voordat het nieuwe seizoen begint, zal er meer duidelijk zijn over de BeNeLiga. De KNVB en de zes clubs die het initiatief hebben genomen (Ajax, Feyenoord, PSV, AZ, FC Utrecht en Vitesse) om een fusiecompetitie te onderzoeken, hebben alle organisaties in het voetbal bijgepraat over de stand van zaken.
Het gaat niet alleen om de profclubs die niet bij de gesprekken zijn betrokken, maar ook om de Tweede Divisie, het supporterscollectief en de vakbonden van trainers, spelers en scheidsrechters. Eind augustus presenteert het ingehuurde onderzoeksbureau Deloitte een gedetailleerd businessplan.
Een jaar nadat de gesprekken over een BeNeLiga begonnen, nadert daarmee het moment dat de Nederlandse topclubs kleur moeten bekennen. Ze hebben zelf opdracht gegeven tot het onderzoek (dat ze ook zelf betalen), maar op FC Utrecht-eigenaar Frans van Seumeren na heeft nog geen van de initiatiefnemers zich uitgesproken als voorstander. In tegenstelling tot de Belgen, die van meet af aan al positiever zijn over het idee samen te gaan.
Bij de zuiderburen zijn Club Brugge, RC Genk, AA Gent, Anderlecht en Standard Luik betrokken bij de plannen. Deloitte schetste na een eerste inventarisatie al dat een BeNeLiga 'significant waardeverhogend' zou zijn. Waar het bureau echter aanvankelijk nog veronderstelde dat zo'n multinationale competitie ook interessant zou zijn voor clubs die níét mogen deelnemen, is bij de doorrekeningen duidelijk geworden dat dit niet het geval is.
Zendgemachtigden en sponsors zullen vanzelfsprekend vooral geïnteresseerd zijn in het hoogste niveau en minder in de nationale Eredivisie met overgebleven clubs, die dan in feite de Eerste Divisie is geworden. Willen de topclubs straks doorzetten, dan zal de BeNeLiga, om tot draagvlak in beide landen te komen, solidariteitsgeld moeten afdragen om de rest te compenseren. Tevens is de vraag hoe de competities in beide landen onder de BeNeLiga eruit zouden moeten zien.
Hoe dan ook komt nu een eerste kruispunt in zicht. Schieten de topclubs naar aanleiding van het businessplan een fusie af? Of vinden ze het interessant genoeg om door te zetten? In dat geval moeten ze het plan rijp maken voor besluitvorming en openlijk erachter gaan staan, om de andere clubs en fans te overtuigen van de voordelen. Zoals gebruikelijk moet vijf zesde van de Eredivisie-clubs akkoord gaan om het licht op groen te zetten voor een nieuwe competitieopzet.
Overigens zijn niet alleen de Nederlandse en Belgische topclubs een samenvoeging aan het verkennen. In Ierland en Noord-Ierland zijn de clubs al een stap verder en is toestemming gevraagd aan de UEFA. Ook in de Balkan, de Baltische staten en Scandinavië lopen fusiegesprekken.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login