Toppers morsen, Zwolle dicht bij play-offs

Er veranderde weinig in de strijd om de titel in de Jupiler League. De toppers lieten het gezamenlijk afweten. FC Zwolle heeft een periodetitel in zicht.

Helmond Sport-De Graafschap 0-0
Een matig De Graafschap heeft voor de derde keer in de laatste vijf competitieduels gelijkgespeeld. De remise op De Braak had geen gevolgen omdat RBC eveneens niet wist te winnen. De voorsprong blijft daardoor vier punten met nog negen wedstrijden te gaan. Bij Helmond Sport zat coach Mario Verlijsdonk voor het eerst op de bank. Hij nam het over van Gerald Vanenburg, die door de club op een zijspoor is gezet.

Fortuna Sittard-RBC Roosendaal 2-2
RBC verspeelde twee keer een voorsprong tegen Fortuna. Laurens ten Heuvel opende de score met een fraaie lob, Ronald Dassen maakte gelijk uit een verwoestende vrije trap. Dankzij een eigen goal van Joep op den Kamp leek RBC naar twee keer puntverlies op weg naar een zege. Dat kwam er niet van omdat Jürgen Heinrichs de Limburgers opnieuw langszij bracht.

VVV-Venlo-FC Dordrecht 1-3
VVV liet de kans liggen om zich te mengen in de titelrace. Dordrecht bleek in de subtopper slagvaardiger in een boeiende slotfase. Pas een kwartier voor tijd werd er voor het eerst gescoord. Dirk-Jan Derksen zette VVV op voorsprong na eerst te hebben gemist van elf meter. Dordrecht reageerde binnen een minuut en liep daarna uit naar een veilige marge. Dordrecht staat nu samen met VVV derde in de Jupiler League. Bovendien hebben de Zuid-Hollanders nog een kleine kans op de titel in de vijfde periode.

BV Veendam-FC Omniworld 0-2
Veendam frustreerde zichzelf door onderuit te gaan tegen Omniworld en de kans op de periodetitel zo goed als te verspelen. Na rust scoorde de ploeg uit Almere twee keer via twee treffers van Nordin Amrabat. Tussen zijn goals door zag ploeggenoot Jeroen Hessing rood (twee keer geel).

FC Volendam-FC Emmen 6-1
Volendam bleef voor de zevende keer op rij ongeslagen en won voor vierde keer in die reeks. Vooral de fase na ongeveer een uur spelen was boeiend. Emmen kwam toen langszij maar binnen zes minuten liep de thuisploeg alweer uit naar een veilige marge. Charles Dissels scoorde tweemaal en staat nu op negen goals dit seizoen. Bernard Hofstede maakte zijn eerste goal voor Volendam als huurling van Heracles Almelo. Luciano Dompig bekroonde zijn debuut met een goal.

TOP Oss-Go Ahead Eagles 4-0
TOP Oss scoorde al voor de vierde keer dit seizoen tenminste vier keer in eigen huis. Go Ahead was het slachtoffer. Met een 1-0 achterstand moest Marco Parnela al in de 33ste minuut vertrekken met een rode kaart. Na rust profiteerden de Brabanders van het overtal. Rik van de Langenberg scoorde twee keer.

FC Zwolle-Stormvogels Telstar 2-1
Zwolle deed een flinke stap op weg naar de periodetitel. De 2-0 voorsprong die koploper in de vijfde periode na ruim een half uur had genomen door goals van de Braziliaan Eric Botteghin (zijn eerste) en clubtopscorer Anton Jongsma. Geoffrey Galatà deed laat nog wat terug, maar Zwolle gaf het niet meer uit handen. Bij winst volgende week op FC Den Bosch kan FC Zwolle een plek in de play-offs om promotie niet meer ontlopen.

Haarlem-Cambuur Leeuwarden 3-1
Haarlem boekte de eerste overwinning sinds 22 december. Ahmed Ahahaoui was de grote man met twee treffers. Vooral zijn tweede, waarbij hij lang soleerde, was prachtig. De aanvaller maakte er dit seizoen al twaalf is daarmee goed voor exact eenderde van de totale productie van Haarlem.

MVV-AGOVV Apeldoorn 5-0
Ook MVV haalde voor eigen publiek vernietigend uit. In De Geusselt was er eenzelfde scenario als bij TOP Oss. AGOVV kwam vlot op achterstand en moest verder met tien man na rood voor Sergio Hellings. Na rust walste MVV over zijn tegenstander heen. Harrie Gommans en Daniel Gomez scoorden twee keer.